Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyanyíró ollók - Hozd formába kutyusod otthon

Szoták László
2021. 01. 28. 15:26:25
Kutyanyíró ollók - Hozd formába kutyusod otthon
Miért kellene Neked is kozmetikáznod a kutyádat otthon? Sok gazdi anyagi megfontolásból választ amellett, hogy saját maga végzi el az alapvető ápolási feladatokat. Ha gazdiként megtanulod a folyamatot könnyen rájössz, hogy az otthoni ápolás nem is olyan nehéz és fárasztó feladat. Ez egy olyan tevékenység amit Te magad is el tudsz végezni bármikor, amikor akad egy kis szabad időd. És amúgy is: ez irtó jó buli!

Miért kellene Neked is kozmetikáznod a kutyádat otthon? Sok gazdi anyagi megfontolásból választ amellett, hogy saját maga végzi el az alapvető kutyakozmetikai feladatokat otthon kutyakozmetikus nélkül. Sokak úgy vélik, hogy kényelmesebb kutyust ápolni otthon és nem kell várakozni a kozmetikusnál. Sőt az otthoni környezetben a kutyus is jobban viseli a művelettel járó stresszt. Tény, hogy ha gazdiként megtanulod a folyamatot könnyen rájössz, hogy az otthoni ápolás nem is olyan nehéz és fárasztó feladat. Egy olyan tevékenység amit te magad is el tudsz végezni bármikor amikor akad egy kis szabad időd. Nem beszélve arról, hogy a kutyakozmetikusra szánt pénzt is megspórolhatod! És végül: mert ez irtó jó buli!

 Tehát még egyszer (csak hogy végleg meggyőzzelek), miért érdemes otthon ápolni a kutyádat saját kezűleg:

  • A kutyusoddal való foglalkozás, az érintésed, a közelséged meghittebbé teszi a kapcsolatotokat. Sosem fog senkinek könnyebben megnyílni, mint Neked a gazdinak
  • Pénz takaríthatsz meg kutyakozmetikán. Ne feledd: eszközöket csak egyszer kell venned ami már rövid távon is könnyen megtérül
  • Akorra időzíted a fodrászkodást amikor Neked a legjobb. Nem kell időpontokhoz igazodnod és nem is hajt a tatár, ha egy kiszemelt időpont mégsem jó vagy valami közbejön
  • Remekül fogod magad érezni, hogy ezt Te is meg tudod csinálni!
 

Ahhoz, hogy az otthoni kutyakozmetikázást meg tudd csinálni először is tisztában kell lenned a folyamattal és a konkrét teendőkkel. Biztosítanod kell a megfelelő nyugodt környezetet, a biztonságot és a higéniát. A kutyád ápolása nem csak a tisztaságról szól: ennek közvetlen hatása van kutyád egészségére és boldogságára.Hasznosnak találod ezt a cikket? Szerezd meg a teljes tudást most INGYEN!


Kutyakozmetika otthon könyv
 

Add meg e-mail címed és azonnal küldjük Neked a “Tökéletes kutyakozmetika otthon” c. könyvet, melyben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell profin ápolnod kutyusod otthon, legyen bármilyen méretű vagy szőrtípusú kutyád is.

Mit kapsz még, ha most regisztrálsz?

+ Ingyenes RUBOLD Klub tagság
: a klubtagok exkluzív, máshol nem elérhető kedvezményeket kapnak!

+ Ingyenes oktatóanyagok: rendszeres kutyaápolási és kutyaetetési tanácsainkat is elküldjük Neked!

Kérem az ingyenes ajándékokat!Az egyik első dolog, amire szükséged lesz akkor amikor kutyusod kozmetikázásába kezdesz az a megfelelő eszközök beszerzése. Mi ezt a kutyanyíró olló készletet ajánljuk, mely minden feladat elvégzésére tökéletes. Ha kutyádnak közepes vagy hosszú szőre van, akkor ugyanis szükséged lesz különböző ollókra. A kutyakozmetikában alapvetően 3 fajta ollót különböztetünk meg: az egyenes, a ritkító és az ívelt ollót.

 

Egyenes kutyakozmetikai olló


 

Az egyenes kutyanyíró olló

 

Egy megfelelően kiképzett olló a kulcs a minőségi nyíráshoz. A kezed kényelme az olló használata közben szintén nagyon fontos. Az első olló ami a repertoárodban kell, hogy legyen az az egyenes olló, hisz ezzel tudod elvégezni a nyírás oroszlánrészét. Ezek az eszközök különböző méretben készülhetnek. Általánosságban egy 6 inch méretű olló a leguniverzálisabban használható a kutya méretétől és fajtájától függetlenül.    

 

Ezzel az eszközzel kivághatsz összetapadt szőröket és gubancokat, illetve ezzel nyírhatod rövidre a teljes szőrfelületet. A jobb ollóknak lekerekített a végük, így amikor érzékeny részekhez érsz mint például a fül, orr vagy a szem környéke, akkor nagyobb biztonsággal dolgozhatsz tudván, hogy nem tudod megszúrni kedvencedet.

 

Kutyanyíró olló szárak közelről

Oka van annak, hogy ezek a lyukak nincsenek egy vonalban. Az eltolt szárak egy profi megoldás az ergonómikusabb és kényelmesebb használat érdekében.


 

Hogyan kell használni az egyenes kutyakozmetikai ollót?

 

Először is meg kell tanulnod, hogy hogyan kell tartani helyesen egy ollót. A gyűrűs és a hüvelyk ujjaidat kell az ollózásnál használni. Figyelj rá, hogy csak az első ujjpercedig nyomd bele a lyukba az ujjadat különben nehéz lesz az olló mozgatása, hamarabb elfárad a kezed és nem fogsz tudni szép egyenletesen vágni. Ha behelyezted az ujjaidat a megfelelő helyre akkor próbáld meg könnyedén nyitni és zárni az ollót. Csak a hüvelykujjadat mozgasd le és föl. Ne nyisd szét túlságosan az olló szárait csak finoman nyisd és csukd a hüvelykujjad mozgatásával.


 

Kutyakozmetikai olló használata

 

A ritkító kutyanyíró olló

 

A kutya kozmetikában a ritkító olló egy nagyon fontos eszköz. Arra való, hogy szinteket hozzunk létre és átmeneteket képezzünk a test különböző részein. A kutyakozmetikusok arra használják, hogy megkönnyítsék a bundát és csökkentsék a súlyát a szőrzetnek. A ritkító ollózás szintén segít a gubancok megelőzésében, így a bunda lazább, szebb kinézetű és könnyebb lesz. Ez az olló szintén különféle méretekben kapható. Egyes ritkító ollóknak 48 foga van, mások 28 foggal rendelkeznek. Minél több foga van az ollónak, annál szebb átmenet tudsz vele vágni.

Ritkító kutyanyíró olló

 

Hogyan kell használni a ritkító ollót?

 

Ahogyan korábban említettük ezeknek az ollóknak önállóan élezett fogai vannak. Az eszköz elsődleges feladata a különféle átmenetek létrehozása a kutya bundájában. A ritkító ollót általában az egyenes ollóval való vágás után szoktuk használni. Remekül a használható az esetleges kisebb hibák kijavítására is melyet az egyenes ollóval vétettünk. Ritkításkor mindig egy adott területen kezdjünk majd fokozatosan haladjunk egy másik irányba. Addig használjuk az ollót az adott területen amíg nem lesz teljesen egyenletes. 

 


Ívelt kutyanyíró olló

 

Az ívelt kutyanyíró olló

 

Az ívelt ollókat arra tervezték, hogy egyetlen mozdulattal szabályos ívet tudjunk vágni. Ilyen típusú vágásra leggyakrabban a fej, a bordák, a hátsó lábak és lábfejek környékén van szükség. Ha már próbáltál valaha ívet vágni nagyobb vonalban egy egyenes ollóval akkor pontosan tudod miért van szükség ívelt ollóra. A legjobb ívelt ollóknak hosszabb a pengéjük így sokkal eredményesebben tudsz ívet vágni velük és nagyobb fajtáknál is jól tudod alkalmazni. A nagyobb ív szebb vágást és gyorsabb haladást jelent Neked. Ezek az ívelt ollók általában egy nagyon természetes vonalú vonal vágására alkalmasak amik jól passzolnak a kutyák testének vonalaihoz. 

 

Hogyan kell használni az ívelt ollókat?

 

Az ívelt ollókkal való vágás lényege, hogy a vágás egyetlen mozdulattal kell, hogy történjen. Egyetlen mozdulat ami az ív elejétől egészen a végéig végig kell, hogy fusson a pengén. Ne használd ezt az olló kis részek vágására vagy kis részletek vagdosására. Csak akkor haladj tovább egy másik terület formázására ha készen vagy az adott ívvel. Az ívelt ollóval való formázás általában a záró aspektusa egy nyírásnak tehát az általános vágás és ritkítás után következik. Ezzel az eszközzel lehet a jellegzetes íves stílusjegyeket kialakítani a folyamat végén. 

 

Profi kutya olló arányok

30-70 arányú olló: ez azt jelenti, hogy az olló teljes hosszának 30%-a a lyukak és 70%-a a pengék illetve a vágófelület

 

5 tipp a tökéletes kutyakozmetikai ollókért

 
  1. Különösen vigyázz az ollóidra és tarts őket biztonságos helyen: egy külön zárható dobozban vagy speciális ollótartó táskában. Így kerülheted el a leesést amivel bármikor kinyírhatod az élét az eszköznek. Ezen túl így a gyerekek sem találják meg olyan könnyen legalábbis nem azonnal :)

  2. Minden vágás után tisztítsd meg az ollókat és csak tiszta állapotban csomagold el. Távolíts el róla minden szőrt és egyéb szennyeződést. Töröld fényesre bőr tisztító kendővel 

  3. Szintén fontos a fém részek olajozása: néha cseppents 1-2 csepp ápoló olajat az olló csavarjaihoz a szárak tövében, hogy könnyen mozogjanak a szárak.

  4. Sose vágj papírt vagy egyéb anyagot a kutyanyíró ollóval kizárólag szőrt. A pengék kimondottan szőrzet vágására lettek kialakítva ha más anyagot vágsz vele, azzal tönkre teheted őket.

  5. Egyetlen fém sem bírja örökké: néha szükséges élezni a pengéket. Ha úgy érzed, hogy már nem tökéletes a vágás vagy néha akad az olló vidd el egy profi helyre éleztetni

Sok gazdi találja meg önmagát kutyusának kozmetikázásában. Ez nem csak egy szuper hasznos tevékenység, de egy remek időtöltés is kutyusoddal. A kutyakozmetika és ezen belül is a nyírás nem ördöngősség csak egy kis gyakorlást igényel. Ezen túl szükséged lesz egy minden igényt kielégítő kutyanyíró olló szettre mellyel minden lépést el tudsz végezni otthoni körülmények között is. Aztán már csak a képzeleted szab határt. Ollóra fel!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyakozmetika otthon
Az oldal tetejére