Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Francia Bulldog ápolása lépésről lépésre

Szoták László
2021. 02. 17. 11:50:21
Francia Bulldog ápolása lépésről lépésre
A francia bulldogok cuki és vicces kutyák. Hazánkban a legkedveltebb a kutyafajta, talán különleges temperamentuma miatt. De tény, hogy 2019-ben ebből a fajtából került ki a legtöbb a tenyésztőktől. Ha már ilyen sok van belőlük, érdemes lenne utána nézni mit is kell tenni velük ápolás fronton. Nagyon bonyolult kezelni őket? Kicsit spoilerezek: kozmetikájuk nem túl bonyolult, talán ezért is szeretik őket ennyien. Vagy a denevér fülek teszik?

A francia bulldogok kicsi, kompakt és vicces megjelenésű kutyák. Hazánkban a legkedveltebb a kutyafajta, talán különleges temperamentuma miatt. A karakterük miatt nagyon közkedvelt kutyák, sokan még magukra is tetoválnak ilyen kutya képét. A francia bulldog rajzolása tehát igazán divatos dolog. Általánosságban elmondható, hogy a bulldogok kicsi és duci, rövid lábú kutyák, mopsz-szerű arcuk kerek. Nem túl magasak, viszont szélesek és izmosak. Kicsi lábuk törékenynek tűnhet, de valójában nagyon erősek ahhoz, hogy megtámogassák vaskos testüket. A francia bulldogok köztudottan nagyon intelligensek és barátságosak. A Molosser fajtatípus tagjai. A fajta az 1800-as évek közepén keletkezett - nem meglepő módon - Franciaországban.  

Sok kutya tulajdonosnak nagy kihívás lehet kedvencének tisztán tartása. A francia bulldogok ápolása nem különösebben összetett feladat. Csak meg kell ismerned a folyamatot és a szükséges felszereléseket és eszközöket. Ezek a lépések otthon is egyszerűen elvégezhetőek, főleg annak fényében, hogy nem túl nagy méretű kutyáról van szó.


Hasznosnak találod ezt a cikket? Szerezd meg a teljes tudást most INGYEN!


Kutyakozmetika otthon könyv
 

Add meg e-mail címed és azonnal küldjük Neked a “Tökéletes kutyakozmetika otthon” c. könyvet, melyben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell profin ápolnod kutyusod otthon, legyen bármilyen méretű vagy szőrtípusú kutyád is.

Mit kapsz még, ha most regisztrálsz?

+ Ingyenes RUBOLD Klub tagság
: a klubtagok exkluzív, máshol nem elérhető kedvezményeket kapnak!

+ Ingyenes oktatóanyagok: rendszeres kutyaápolási és kutyaetetési tanácsainkat is elküldjük Neked!

Kérem az ingyenes ajándékokat!Ennek a fajtának jellegzetes rövid, sima szőrzete van amely lehet finom vagy durva is és többféle színben pompázhat (pl nagyon kedvelt a francia bulldog foltos változata). Jellemző a szőrhullás a francia bulldogra? Sajnos igen, a franci bulldog gyakran ledobálja a szőrét, ezért mindenképpen el kell elvégezni néhány alapvető szőrápolási feladatot. Szőrének és úgy általában az egészségének állapota szorosan összefügg azzal, hogyan történik a francia bulldog etetése. Mindig megfelelő és tápanyagdús értendet kínálj kutyusodnak. Ezen túl foglalkozni kell a körmökkel, a fogakkal, kell fürdetni és fésülni is. Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket a francia bulldogok kozmetikája kapcsán. Ha részletes, minden fajára kiterjedő útmutatót szeretnél olvasni, akkor nézd meg ezt cikkünket: Komplett otthoni kutyakozmetika lépésről-lépésre
 

Szükséges-e fésülni a francia bulldogot?

 

A francia bulldog tartása lakásban nem feltétlenül egyszerű feladat. Sokan a felgyülemlő szőrtől félnek a benti kutyák tartásával kapcsolatban. Amint arról korábban már volt szó, a francia bulldogoknak rövid szőre van, melyet fésülő kesztyűvel vagy szőrszedő kesztyűvel érdemes ápolni. Tehát nem kell hozzá szőrbontó fésű és egyéb hosszú szőrhöz való kefe. Ha ezzel simítod végig a testét, akkor a felesleges szőr könnyen és gyengéden eltávolítható a bundából.

 

Francia bulldog fésülése kutyaszőr szedő kesztyűvel - francia bulldog rajz lépésről lépésre

Mi az a szőrszedő kesztyű?

Francia buldog szőrhullás ellen kifejlesztett okos kis találmány. Gyakorlatilag egy kézre húzható textil kesztyűről van szó aminek a tenyér részére egy puha gumi vagy műanyag fogakkal ellátott fésű felület van gyártva. 

 

Simogató mozdulatokkal fésüld át a kutya testfelületét, így távolítva el az elhalt szőrt. A simogatás megnyugtatja a kutyád, így sok más kutyakozmetikai eljárással szemben ezt általában minden kedvenc szívesen fogadja. Ezzel a módszerrel szabadulhatsz meg a laza elhalt szőrtől, kondicionálhatod a bundát és masszírozhatod a bőrt. 

A gumi ápoló kesztyű nagyszerű alternatívája a természetes sörtés keféknek. Finomabb a kutya bundáján és jobban képes összegyűjteni a szőrt szemben a sörtés kefével ami sokszor a levegőbe szórja szét az apró szőröket. A kutya fésülő kesztyű olyan kis területeken is fantasztikusan jól működik, mint a kutya arca, mancsa vagy hasa.

Érdemes hetente fésülnöd francia bulldogodat a fenti technikával, hogy megszabadulj az elhalt szőrtől, elősegítsd a bőr pórusainak egészségesen tartását. Így lesz a szőre puha, fényes és egészséges. Az ápolással kapcsolatban segítenek majd Neked ebben a cikkben a francia bulldog képek.
 

Francia bulldog fürdetése
 

Francia bulldog fürdetése

 

A francia bulldog ápolásának rendkívül fontos eleme a fürdetés. Mivel meglehetősen tiszta alapból, a fürdetés csak alkalmanként szükséges. Főleg akkor ha valamilyen „baleset” történik játék közben, vagy legfeljebb hetente. Azonban légy nagyon óvatos, amikor sampont választasz a francia bulldogodnak. Nem alkalmas neki bármilyen kutyasampon! Általában érzékeny bőrük van és gyakran allergiásak. Így a legjobb választás egy teljesen természetes kímélő natúr kutyasampon, melyet kifejezetten az érzékeny kutya bőrére fejlesztettek ki. Alaposan habozzuk fel samponnal a testét és langyos vízzel öblítsünk. Szárításhoz szintén csak közepesen meleg levegőt használjuk, nem jó ha túl forró levegőt fújunk rá.

A kutya fürdetése mikortól lehetséges?

Általában 8 hetes kortól már meg lehet tenni az első fürdetést óvatosan. Próbáljuk meg hozzászoktatni a fürdetés folyamatához és igyekezzünk gyorsan befejezni, hogy ne okozzunk neki kellemetlen élményt, ha nem szereti a vizet.

A fürdetés alkalmával lehetőséged van arra, hogy átnézd a bőrredőket és a kutyád egész testét. Ilyenkor könnyen találhatsz bőrpirosodás, sebek vagy allergia jeleit, melyet ha időben megtalálsz, akkor gyorsabban kezelésbe lehet venni.

Mi ezt a sampont ajánljuk: Természetes francia bulldog sampon

 

Hogyan kell ápolni bulldog arcán lévő ráncokat?

 

A francia bulldogod ráncainak tisztítása egészségügyi szempontból nagyon fontos feladat. Ezek a bőrredők a szem sarkától kezdődnek és az arc oldalán lefelé futnak a nyakig. Ezek a redők adják egyedi megjelenésüket és a fajta karakterét. A laza bőrének az oka többtényezős: a tenyésztési gyakorlatok, a környezet, a táplálkozás mind hozzájárulnak a laza bőr kialakulásához ezeknél a kutyáknál. Azonban a redők sok egészségügyi probléma forrásai lehetnek. Az allergia vagy a környezeti allergénekkel való érintkezés következtében könnyen károsodhat ez a bőrfelület.

Fürdés közben próbáld meg elkerülni a redőket és megóvni a víztől. Ha a redők vizesek lesznek, akkor a bent maradt nedvességből később fertőzések (pl. pyoderma) indulhatnak meg. Minden fürdetés után ellenőrizd ezeket a redőket, hogy teljesen szárazak-e. Csak nedves törlőkendőt, baba törlőkendőt használj a terület tisztításához. Vannak akik talkumot vagy kukoricakeményítő port szórnak a redők közé a szárazon tartás érdekében.

Mi ezt a balzsamot ajánljuk a redők ápolására: Természetes bőr fül és mancsápoló balzsam Francia Bulldogok számára

 

Francia bulldog köröm vágás
 

Francia bulldog körömvágás

 

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák körmeit röviden kell tartani, különben könnyen a bőrbe nő és fájdalmat, kényelmetlenséget okoz. A hosszú körmök szintén megnehezítik a kutya megfelelő járását. A fertőzött karmok pedig nagyon fájdalmasak lehetnek a kutya számára, sőt akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek. Kutyád körme folyamatosan növekszik, ezért ha nem vágod rendszeresen, akkor túl hosszú lesz. Azok a kutyák akik sokat közlekednek betonon sokszor maguktól lekoptatják körmüket és nem kell vágni. Azonban akik nem nekik bizony rendszeresen vágni kell egy kimondottan kutyák körméhez készült karomvágó ollóval. A legbiztonságosabb módszer az ha többször kicsit vágsz egy alkalommal. Így kerülheted ez azt, hogy a húsba vágj ami vérzéssel és fájdalommal jár. Ha a mancsoknál jársz vess egy pillantást a mancs párnáira is. Ha repedés vagy sérülés van rajta foglalkozz vele. A sebeket kezelni kell a száraz, kirepedezett bőrt pedig mancsápoló balzsammal kenni. 

Francia bulldog szemének ápolása
 

A francia bulldog szemének ápolása

 

A könnyfoltok egyes kutyafajtáknál gyakori probléma. Akkor fordul elő, amikor a szemből induló túltermelődő könny lefut az arcra, csíkokat és foltokat hagyva maga után a bőrön és a szőrzeten valamint a környező területeken. A barnás foltok okozója a vörös élesztőgomba (ptyrosporin).  Egyes fajták hajlamosabbak a könnyfoltokra, mint mások. Ez gyakran a szem alakjával függ össze. Például a háromszög formájú szemmel rendelkező és mopszos kutyák nagyobb valószínűséggel szenvednek könnyfoltoktól. De sok kerek szemű kutyánál is kialakul a probléma, különösen akkor, ha piszkos környezetben vannak. A világosabb színű francia bulldogok könnyfoltjai meglehetősen könnyen észrevehetőek. Nem túl veszélyes, de a könnyben baktériumok és kórokozók szaporodhatnak el, ami fertőzéseket okozhat a szemekben ami jellemző francia bulldog szembetegség. Ezért célszerű gyakran eltávolítani speciális szemtisztító folyadékkal átitatott puha kendővel vagy vattával.
 

Francia bulldog fültisztítás
 

Francia bulldog fül tisztítása

 

Szerencsére a francia bulldogoknak általában nincs sok fülproblémája. De mint minden kutyánál, tanácsos ellenőrizni a hallójáratban a szennyeződéseket és szükség esetén megtisztítani a csatornát. Hogyan? Először is töröld tisztára a fül külső majd belső részét puha vattacsomóval. Ezután amire szükséged lesz az egy speciális fülcsepp kutyáknak. Ezzel a fültisztító folyadékkal itasd át a vatta csomókat és ezekkel is alaposan töröld ki a hallójáratot. Fontos, hogy csak olyan mélyre nyomd a vattát hogy kényelmesen tudd mozgatni a fülben és ki tudd venni ha végeztél. Ezt a folyamatot addig ismételd amíg a kijövő vatta teljesen tiszta nem lesz. Ezután ismételd meg egy tiszta vattával a folyamatot, így törölve szárazra a hallójáratot. Ahogyan a bőrredőkben a hallójáratban sem szabad hagyni nedvességet, mert az fertőzésekhez vezethet. A francia bulldogoknak nagyon érzékeny a füle, ezért használj nagyon puha és tiszta pamutgolyókat. A cél a kutyafül tisztán tartása és a fertőzések elkerülése, amely akár halláskárosodáshoz is vezethet.

Mi ezt a folyadékot ajánljuk a fültisztításra: Természetes fülcsepp Francia Bulldogok számára

 

Francia Bulldog ápolás lépésről lépésre

  1. Simogasd át a testét kutyafésülő kesztyűvel hetente az elhalt szőr eltávolításához és a bunda egészségesen és fényesen tartásához

  2. Fürdesd havonta vagy minden alkalommal, amikor el kell távolítani a szennyeződéseket. Használj natúr kutyasampont

  3. Vigyázz fokozottan az arc redőkre, tartsd azt tisztán és szárazon

  4. Ellenőrizd a karmokat és szükség esetén vágd rövidre

  5. Távolítsa el a könnyfoltokat puha vattával és szemtisztító folyadékkal, hogy megelőzd a szem fertőzéseit

  6. Pillants bele a fülekbe és ha koszt vagy szennyeződést látsz töröld tisztára vattával amit natúr fültisztító folyadékkal nedvesítesz be. A végén töröld szárazraEzt olvastad már?

Olyan, mint a Furminátor kefe de mégis más

Így fésüld ki a kutyád szőrét fájdalommentesen
Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyafajták
Az oldal tetejére