Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Porcerősítő kutyáknak: a mozgás szabadsága idős korban

Szoták László
2022. 04. 14. 10:19:59
Porcerősítő kutyáknak: a mozgás szabadsága idős korban
Az öregedés elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit azért, hogy szőrös kis barátaink élvezhessék az aranykorukat. Az egyik legjobb dolog, amit idős kutyáinkért tehetünk, hogy segítünk nekik aktívak és mozgékonyak maradni. Az ízületek egészsége nagy szerepet játszik ebben, és van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy segítsünk megőrizni kutyánk ízületeinek egészségét. Ez a cikk megmutatja a veszélyeket és a lehetséges megoldásokat.

Az öregedés elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit azért, hogy szőrös kis barátaink élvezhessék az aranykorukat. Az egyik legjobb dolog, amit idős kutyáinkért tehetünk, hogy segítünk nekik aktívak és mozgékonyak maradni. Az ízületek egészsége nagy szerepet játszik ebben, és van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy segítsünk megőrizni kutyánk ízületeinek egészségét.

Ahogy kutyáink öregszenek, csontjaik és ízületeik gyengék és fájdalmasak lehetnek. Hogy segítsünk nekik kényelmük megőrzésében, olyan ízületi kiegészítőket adhatunk nekik, mint a glükozamin és a kondroitin. Ezek a kiegészítők segíthetnek a porcok újjáépítésében és az ízületek védelmében. Azt is érdemes megemlíteni, hogy van néhány évszak, amikor az ízületek védelme különösen fontos. Ezek közé tartozik a tél, amikor a hideg megviselheti az ízületeket, és a nyár, amikor a hőség ugyanezt okozhatja.

Kutya izületvédelem télen

Mi az ízületek szerepe a kutyák mozgásszerv rendszerében?


Az ízületek felelősek a csontváz csontjainak összekapcsolásáért és mozgásuk lehetővé tételéért. Felelősek továbbá az ütések elnyeléséért és a stabilitás biztosításáért. Az ízületeket szalagok és izmok tartják össze, az ízületek felületét pedig porcok borítják.

A kölyökkutya csonterősítése elengedhetetlen a növekedésükhöz. Csontjaik, ízületeik és porcaik mind gyors ütemben fejlődnek és növekednek. Ha csontjaik nem elég erősek, nem fejlődnek megfelelően, és sérülésekre is hajlamosabbak lehetnek. A megfelelő kalcium-, foszfor- és D-vitamin-tartalmú étrend elengedhetetlen a kölyökkutyák megfelelő csontfejlődéséhez. Az egészséges táplálkozás mellett a kölyökkutyáknak rendszeres testmozgásra is szükségük van az erős csontok megőrzéséhez illetve jól jöhet a kölyökkutya porcerősítő is.

Az nagytestű kutyák gyors növekedése csontritkuláshoz, közismertebb nevén növekedési fájdalomhoz vezethet. Ebben az időszakban fontos, hogy megvédjük és egészségesen tartsuk az ízületeiket. Ezt tápláló étrenddel, sok mozgással és porcerősítő termékek használatával érheted el.

Hogyan változik a kutyák mozgásszervi működése idősebb korban?


Ahogy a kutyák öregszenek, az ízületeikben lévő porcok elkezdenek lebomlani, az ízületi folyadék csökkenhet, ami fájdalomhoz, merevséghez és csökkent mozgásképességhez vezethet.

Idős kutyák mozgásszervi nehézségeit gyakran degeneratív ízületi betegség (DJD) okozza, amelyet az ízületi porc pusztulása jellemez. A DJD fájdalomhoz, ízületi gyulladáshoz és sántasághoz vezethet. A DJD-ben szenvedő kutyáknak gyakran merev a járásuk, nehezen tudnak felállni, és csökkent az aktivitásuk. Számos olyan termék áll rendelkezésre, amely segíthet a kutyáknak a porc megerősítésében és ízületeik védelmében. A glükozamin és a kondroitin két népszerű táplálékkiegészítő, amelyet gyakran használnak a kutyák DJD-jének kezelésére. Az Omega-3 zsírsavak szintén jótékonyan hatnak az ízületek egészségére, és megtalálhatók a halolaj-kiegészítőkben.

Bár sok idős kutya már nehezen mozog, mégis a legjobb megoldás a különféle mozásszervi problémák megelőzés céljából pont a rendszeres mozgás. Az idősebb kutyáknak naponta legalább 30 perc mozgásra van szükségük, amit két-három sétára lehet elosztani, ha szükséges.

Kutya porcerősítő és séta az egészségért

Mi okozza a kutya ízület gyulladást?


Az ízület gyulladás egy degeneratív betegség, amely világszerte kutyák millióit érinti. Az ízületek gyulladása jellemzi, ami fájdalomhoz, merevséghez és csökkent mozgásképességhez vezethet. Ez az egyik leggyakoribb kutya mozgásszervi rendellenesség.

Az ízületi gyulladásnak számos különböző oka van, de a leggyakoribb az életkorral összefüggő kopás: ahogy a kutyák öregszenek, az ízületeik kopni kezdenek, ami gyulladáshoz vezethet. A porc a csontok közötti párnázatként működik, és amikor lebomlik, a csontok egymáshoz dörzsölődhetnek, fájdalmat és gyulladást okozva.

Az ízületi porckopás, és a velejáró ízületgyulladás nem csak a kutya korának előrehaladtával jelentkezhet. A nem megfelelő táplálási, tartási körülmények (hideg, nedves fekhely), a túlterhelés, a balesetek, sérülések, kullancs csípés vagy örökletes betegségek mind közrejátszhatnak kialakulásában.

Ez az állapot jelentősen rontja az életminőséget és fájdalommal sújtva kedvencünket. Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák nehezen mozognak, nem szívesen mozognak, merevnek vagy sántának tűnhetnek.

Ízületi gyulladás kutyáknál
 

Hogyan kezelhető az ízületi gyulladás?


Az orvosok számos különböző kezelést alkalmazhatnak. A leggyakoribb kezelések közé tartozik a gyógyszeres kezelés, a fizikoterápia és a műtét. A gyógyszeres kezelés segíthet csökkenteni az ízületi gyulladással járó fájdalmat és gyulladást. A fizikoterápia segíthet az ízület mozgásterjedelmének és rugalmasságának javításában. A műtétet a sérült ízület helyreállítására vagy pótlására lehet alkalmazni.

Szükséges a kutyának ízületvédőt adni?


Az ízület egészségének elősegítésének egyik módja a kutyáknak szánt ízületvédő használata. Ezek a termékek segíthetnek a porcok és az ízületek megerősítésében, ami segíthet a fájdalom és a gyulladás csökkentésében. Fontos azonban, hogy beszélj állatorvosoddal, mielőtt ilyen termékeket adnál a kutyádnak. Néhány ilyen termék nem biztos, hogy minden kutyának megfelelő, és az állatorvos segíthet meghatározni, hogy melyik a legideálisabb.

Ízületi gyulladás kezelése állatorvosnál
 

Ízületvédő, porcerősítő, csonterősítő - mi a különbség?


Mindhárom kifejezést arra használják, hogy leírják, hogyan lehet javítani a kutya ízületeinek egészségét, de mindegyik más-más dologra utal. Az ízületvédelem az ízületek károsodásának megelőzéséről szól, a porcok erősítése a porcok egészségének javításáról, a csontok erősítése pedig a csontok egészségének javításáról. Egyesek étrend-kiegészítők, míg mások helyi kezelések.

Számos különböző kiváló minőségű termék áll rendelkezésre, amelyek azt állítják, hogy javítják a kutya ízületeinek egészségét. A komplex ízületvévő termékek mellett olyan tiszta összetevők is rendelkezésre állnak, mint a zöldkagyló kivonat (természetes kondroitin), kollagén és MSM, hidrolizált kollagén.

Bármelyik formát is választod, először mindenképpen konzultálj állatorvosoddal, hogy megfelelő-e a kutyádnak.

Melyik a legjobb ízületvédő kutyáknak?


Nem mindig van szükség csont- és porcerősítő tabletták szedésére, mivel a prémium tápok már megfelelő mennyiségű csonterősítőt, például kalciumot és foszfort tartalmaznak. A Ca:P arány egyensúlya megmarad, így ilyen esetekben nincs szükség további pótlásra. Mivel a zöldkagyló kivonat és a lazacolaj nagyon drága, azt tapasztalhatjuk, hogy még a prémium kutyatápokban sem használják őket.


Zöldkagylópor kutyáknak
 

Zöldkagyópor kutyáknak és macskáknak


A zöldkagylópor egy természetes táplálékkiegészítő, amely segíthet a kutyák ízületi egészségének javításában. Ez a por zöld ajkú kagylóból származik, amely egy Új-Zélandon őshonos kagylófajta.

A zöldkagyló por adagolása számos egészségügyi előnnyel járhat a kutyák és macskák számára, többek között csökkentik a gyulladást, támogatják az ízületek egészségét és erősítik az immunrendszert. A 8 hetes kölyökkutyát évente többször is zöldkagylópor kezelésben részesítheted, hogy egészséges és aktív maradjon.

Miben rejlik a zöldkagylópor hatása?


A kagylópor hatékony porcfokozó a kutyák számára. Természetes forrása a glükozaminnak és a kondroitinnak, amelyek nélkülözhetetlenek az ízületek és a porcok egészségéhez. Számos olyan egyéb tápanyag gazdag forrása is, amelyekről ismert, hogy jótékony hatással vannak az ízületek egészségére, mint például az omega-3 zsírsavak vagy az MSM. A kagylópor keverhető az eledelhez vagy adható jutalomfalatként, és biztonságos és hatékony módja a kutya ízületeinek egészségének javítására.

Porcerősítő kutyáknak
 

Egészséges és mozgékony idős kutya - mit tehetünk ezért?

 


1. Tápláld kutyád minőségi eledellel

Nagyon fontos az életkornak megfelelő eledel, mely tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat, és az adott életszakaszhoz van optimalizálva. Az elhízás sokat ronthat a kutya mobilitásán, így fontos, hogy ne hagyd elhízni kutyusod.

2. Biztosíts számára testmozgást

Attól, hogy lassú vagy öreg még mozognia kell! Rendszeresen vidd el sétálni idősebb kutyusodat is kb. napi 30 perc sétára. Ha ez nehézséget okoz neki szét is bonthatod a mozgásra szánt időt kisebb etapokra.

4. Figyeld a betegség jeleit

A korai felismerés kulcsfontosságú nem csak a mozgásszervi, hanem bármilyen betegség megelőzése szempontjából. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz fordulj állatorvoshoz. Mindig jobb az óvatosság, főleg idős korban.

5. Nyakörv helyett használj hámot

Egy idősebb kutyusnak már fontos a komfort, így kényelmesebb sétát biztosíthatsz neki egy hámmal, mint egy nyakörvvel. Ha már nincs olyan ambíciója kutyádnak, hogy húzzon, akkor bátran cserélhetsz egy kényelmesebb kiegészítőre neki.

6. Ápold a kutyádat

Az ápolás nem csak kinézetről szól. Ha kutyád szőrével és bőrével foglalkozol remek alkalom kínálkozik arra, hogy közelről megvizsgáld testét, így könnyebben észreveheted az esetleges elváltozásokat vagy betegségek első jeleit.

 

Összefoglalva, a testmozgás elősegítheti az ízületek mobilitását és állóképességét, csökkentheti a merevséget, növelheti a rugalmasságot és enyhítheti a stresszt. Egyes kutyatápok azonban nem feltétlenül ideálisak az idősek számára. Mindig válassz olyan tápot, mely a kutyád korának megfelelő alapvető tápanyagokat és fehérjéket kínálja. Szükség esetén kérd ki egy táplálkozási szakértő tanácsát.

A mozgással kapcsolatban pedig elmondhatjuk: ahogy kutyánk öregszik, ízületei is kopni fognak. Ezt a folyamatot felgyorsítja az elhízás és a mozgáshiány. Kutyáink ízületeinek védelme és életminőségük javítása érdekében adhatunk nekik olyan táplálék kiegészítőket, amelyek segítik a porcok fejlődését. Sokféle termék kapható, ezért fontos, hogy kutassunk egy kicsit, hogy megtaláljuk a kutyánk igényeinek legmegfelelőbbet.
 

Ezeket olvastad már?

Francia Bulldog ápolása lépésről lépésre

Leggyakoribb kutya bőrbetegségek képekkel


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya egészség
Az oldal tetejére