Mopsz - a kis bohóc kutya ismertetője és ápolása

Szoták László
2022. 08. 24. 19:02:44
Mopsz - a kis bohóc kutya ismertetője és ápolása
Ismerd meg a mopszot, a kutyavilág bohócát, a kis játékos természetű nevettetőt. A mopsz jó társ, aki örömmel követi a gazdáját mindenhova. Ha azonban valami nem tetszik neki, például, ha a gazdája nem gondoskodott róla eléggé, akkor elég makacs tud lenni. Ilyenkor gúnyos sértődöttséggel veti magát a játékba, és mosolyt csal vissza a gazdi arcára. Mit kell tudni a jelleméről, kinek való és mennyi gondoskodást igényel a tartása, illetve hogyan kell ápolni? Cikkünkből kiderül!

A mopsz egy népszerű kutyafajta, melyet sokan szeretnek. Ráncos arcukról és aranyos, tömör testükről ismertek. A mopszok híresek arról, hogy az egyik legszocializáltabb kutyafajta és szeretnek az emberek közelében lenni.

A mopszokat gyakran nevezik a kutyavilág bohócainak is, mert játékos természetűek. Vicces bohóckodásukkal és komikus arckifejezésükkel biztosan mosolyra fakasztják gazdáikat. A mopszok mindig új utakat találnak arra, hogy megnevettessenek minket és örömet szerezzenek.

A mopsz jó társ, aki sétál és követi a gazdáját. Ha azonban valami nem tetszik neki, például, ha a gazdája nem gondoskodott róla eléggé, akkor elég makacs tud lenni. Ilyenkor gúnyos sértődöttséggel veti magát a játékba, és mosolyt csal vissza a gazdi arcára.

A mopszok nem arról ismertek, hogy nagyon ugatósak vagy agresszívek lennének, ezért rosszul ítélhetik meg, ha egy másik kutya agresszívan viselkedik velük szemben. A mopszok ritkán félénkek vagy visszahúzódóak.

 

Mopsz kutya: a mai napig nagy kedvenc ez a bohóc kutya

 

A mopsz kutyafajta eredete

Bár a sztenderdek szerint angol kutyafajta, a mopsz eredetileg Kínából származik, és az egyik legrégebbi kutyafajta. A bulldogokból lett kitenyészve és a molosszerek közé soroljuk. Privilégiumban tartották ebben az időben és csak a császárnak lehetett ilyen kutyája.

Olyan nagy becsben tartották, hogy gyakran még külön őrök is vigyáztak rá. A köznép csak akkor tarthatott ilyen kutyát, ha megfelelt az amúgy nagyon szigorú tartási követelményeknek.

A mopszokat a 16. században a Holland Kelet-indiai Társaság hozta be Európába és a felsőbb osztályok kedvelt háziállatai lettek. Az iparosodás korában elfeledetté vált a fajta, majd az 1900-as években következett be a nagy visszatérése Nagy-Britanniában. A mopszokat Viktória királynő is kedvelte, és gyakran szerepeltek a korabeli festményeken.

 

A mopsz kutya fajta jellegzeteségei

A mopszok kis termetű, robosztus testalkatú kutyák, rövid pofával és ráncos arccal. Rövid, puha és tömött szőrzetük van, mely többféle színben, többek között barna, fekete és ezüst színben pompázik.

A mopszok kiegyensúlyozott temperamentumukról és szeretetteljes természetükről ismertek. Viszonylag könnyen idomíthatóak. A mopszok ideális súlya általában 6 és 8 kiló között mozog, marmagasságuk pedig maximum 35 cm ideális esetben.

A mopszok rövid lábaik ellenére játékosságukról és mozgásszeretetükről ismertek. Meglepően jól teljesítenek akadálypályákon vagy ügyességi játékokban.

Közismertek arról, hogy élénkek és játékosak, de makacsok és függetlenek is lehetnek.

A mopszok kiegyensúlyozott temperamentumukról ismertek, és jellemzően jó természetű, játékos és szeretetteljes kutyák. Általában társaságkedvelőek más állatokkal és emberekkel, és legtöbbször nem agresszívak.

A mopszok általában nem ugatnak, de előfordulhat, hogy hangosan horkolnak. A mopszok hajlamosak a játékaik és az ételük birtoklására, és féltékennyé válhatnak, ha úgy érzik, hogy figyelmen kívül hagyják őket.

 

Egy gyönyörű kis mopsz kutya

 

A mopszok megjelenése és kinézete

A mopsz az egyik legnépszerűbb kutyafajta, amely különleges megjelenéséről ismert. A mopszoknak rövid, tömör teste van, ráncos arccal és göndör farokkal. Többféle színben léteznek.

A mopsz kis fülei előrefelé mutatnak és az orrhegy közel van a kerek fejhez. A kedvelt "gombfülek" mellett még a "rózsafülek" is megengedettek. Ilyen esetekben a fülkagyló is láthatóvá válik.

A mopsz szőre sima, rövid és fényes, ezért ápolása viszonylag könnyű. Négy fajta szín megengedett a sztenderdek szerint: fekete, barackszínű, ezüstszürke, és világos. A fejnek, a homloknak és az anyajegyeknek jelentősek ki kell tűnniük az alapszínből. A fajtiszta pug-nál nem elfogadott egyéb színek is léteznek úgymint a márványszínű, barna vagy foltos.

 

Kis fekete mopsz - kelet indiai származású kutya

 

Hogyan válassz mopsz kölyök kutyát?

A mopszkölykök tagadhatatlanul aranyosak, de mielőtt választanál egyet, van néhány dolog, amit figyelembe kell venned. A mopszoknak brachycephalikus fajták, ami azt jelenti, hogy rövid pofájuk és lapos arcuk van. Ez olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a légzési nehézségek és a testhőmérséklet szabályozásának nehézségei.

A mopszok arról is ismertek, hogy makacsok, ezért készülj fel a kihívásokra, ha engedelmes kutyát keresel.

Ezzel együtt a mopszok csodálatos társak lehetnek, és alkalmasak gyermekes családok számára. Ha mopsz kölyökkutyát szeretnél, végezd el a kutatást és mindenképpen látogass el több tenyésztőhöz is, hogy egészséges és boldog kölyköd lehessen. Egy jó tenyésztőtől származó pug-nak jobb az egészségügyi állapota, szűrve van a fajtára jellemző betegségekre és megkapott minden szükséges oltást és állatorvosi vizsgálatot.

 

Mopsz kölyök kutya

 

A fajtára jellemző betegségek

A tenyésztők minden energiája és elkötelezettsége ellenére a mopszok még mindig küzdenek a fajtára jellemző betegségekkel. E betegségek többsége a mopsz lapos orrának, kidülledt szemének és ráncos megjelenésének köszönhető, amelyet a divat kedvéért tenyésztettek bele a kutyába.

Az egyik betegség a brachycephalicus légúti szindróma, ami például egy olyan állapot, amely a rövid orrú kutyákat érinti, és légzési nehézségeket okozhat. A mopszok hajlamosak az allergiára is, a szemük pedig sérülésekre és betegségekre is hajlamos. Szerencsére ezen egészségügyi problémák közül sok hatékonyan kezelhető a megfelelő gondoskodással.

 

Mopsz kutya fajta jellegzetes külsővel

 

Brachycephalicus légúti szindróma

A brachycephalic airway syndrome (BAS) egy olyan állapot, amely a rövid orrú és koponyás arcú kutyákat, például a mopszokat és a bulldogokat érinti. A szindróma akkor jelentkezik, amikor a lágy szájpadlás, a légcső és az orrlyukak túl kicsik a kutya rövid koponyájához képest, ami légzési nehézségeket okoz a kutyának. Súlyos esetekben a kutya légcsöve összeeshet. A műtét az egyetlen módja a probléma orvoslásának és a kutya tüneteinek enyhítésének.

 

Allergia

A kutyákat számos különböző típusú allergia érintheti, de a leggyakoribb típus a táplálékban lévő fehérjékre való allergia. A kutyák ételallergiájának tünetei közé tartozhat a viszketés, vakarózás, túlzott nyalogatás és gyomor-bélrendszeri problémák. Egyes kutyáknál légzőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például tüsszögés vagy zihálás. A kutyák ételallergiájának diagnosztizálása kihívást jelenthet, de a bőr- és vérvizsgálat segíthet kizárni a kutya tüneteinek más lehetséges okait. Ha azt gyanítod, hogy mopszod táplálékallergiás, állatorvossal együttműködve állíts össze egy olyan diétát, amely kizárja a lehetséges allergéneket a táplálékból.

 

Kutya allergia tünetei

 

Szaruhártya fekély

A szaruhártya-fekély egy nyílt seb a szemen, amelyet sérülés, fertőzés vagy más körülmények okozhatnak. A fekélyek előfordulhatnak a szem átlátszó, legkülső rétegén (szaruhártya) vagy a szem belső rétegeiben. Fájdalmasak és látásvesztéshez vezethetnek. A kezelés általában antibiotikumot és/vagy műtétet foglal magában.

 

PDE (Pug Dog Encephalitis)

Ez egy fajtaspecifikus betegség, csak a mopszokra jellemző. A jó hír, hogy viszonylag ritka, a rossz, hogy jelenleg nincsen ismert gyógymód és nagyon csúnya tünetei vannak: gyulladásos állapotot idéz elő az agyban és rohamokat okoz.

 

A mopsz kutya jellemző betegségei

 

A mopsz etetése

A mopsz kutyák egészségét részben a fajta jellegzetességei, a genetikai, azaz hozott dolgok határozzák meg. Másfelől viszont a tartás, etetés és ápolás is nagyban közrejátszik mennyire lesz egészséges és hosszú életű mopsz kutyád. A mopszok általában egészséges kutyák, de mint minden kutya, ők is hajlamosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákra. Ezért fontos, hogy mopszodat egészséges, minden tápanyagszükségletét kielégítő étrenddel etesd.

A mopszoknak - mint minden kutyának - magas fehérjetartalmú táplálékra van szüksége. Ezen kívül a megfelelő testi egyensúlyhoz sok zsírra és szénhidrátra is szükségük van. A mopsz kutyák hajlamosak az elhízásra is, ezért fontos, hogy ne adj neki túl sok jutalomfalatot vagy eledelt illetve semmiképpen se etesd túl. Segít az elhízás ellen, ha kiegyensúlyozottabbá teszed az emésztését azzal, hogy 2-3 adagra bontod a napi eleségét.

Ha kiváló minőségű, kereskedelmi forgalomban kapható kutyatáppal eteted a mopszodat, akkor az a legjobb módja annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosíts neki. Az étrendjét kutyavitaminokkal és természetes táplálékkiegészítőkkel is kiegészítheted a tökéletes egészség érdekében.

 

A mopsz kutya megfelelő egészséges etetése

 

A pug nevelési és tartási igényei

A mopsz egy nagyon igényes fajta, és sok törődést és figyelmet igényel. A mopszok társas lények, és szeretnek emberek között lenni és bohóckodni, produkálni magukat. Olyan otthonokban érzik magukat a legjobban, ahol a legtöbbször van valaki a közelükben. Elég makacsok és önfejűek is tudnak lenni, ezért következetes és határozott nevelésre van szükségük. A kutyaiskola melegen ajánlott ennél a fajtánál.

A kölyök kutyák esetében érdemes megjegyezni, hogy gyakran túlmozgásosak és hiperaktívak lehetnek. Nagyon érzékeny a lelkük, könnyen meg tudnak sértődni ezért nem viselik jól, ha lekiabálod a fejüket.

Bár viszonylag nyugisok, a sok mozgásra is szükségük van, ezért a napi séta vagy játék elengedhetetlen. Energiája kiegyensúlyozottnak mondható, mert tud aktívan játszani sokáig, de napközben sokat is alszik.

Ha hajlandó vagy megadni a mopsznak a szükséges időt és figyelmet, akkor egy hűséges és szeretetteljes kutyus lehet a társad.

 

Mopsz kutya ápolása

 

A mopsz kutya ápolása

A mopsz bundája selymes és puha, ezért népszerű választás a bújós társat kereső állattartók körében. A mopsz bunda hátránya, hogy sűrű és tömör, ami erősen vedlik, ezért rendszeres ápolásra van szükség, hogy otthonod ne váljon szőrmágnessé. A vedlés egész évben tart. Ezenkívül a mopszok hajlamosak a bőrfertőzésekre, ezért fontos, hogy szemmel tartsuk az esetlegesen kialakuló csupasz bőrfoltokat.

 

Hogyan kell a mopsz kutyát fésülni?

A mopszokat puha sörtéjű kefével kell fésülni, méghozzá napi szinten. Kezdj a fejtetőn, és haladj lefelé a testen, ügyelve arra, hogy elkerüld a fülek és a szemek körüli érzékeny területeket. Mindig a szőr növekedési irányába kefézz, hogy elkerüld a bőr és a szőrzet sérülését.

 

Hogyan kell a mopszot fürdetni?

A fürdetést azzal kezd, hogy kézmeleg vízzel megnedvesíted a kutya testét. Ügyelj arra, hogy a víz ne kerüljön a kutya arcába, szemébe vagy fülébe. Ezután használj fel egy kis mennyiségű kímélő és természetes kutyasampont és habosítsd fel. Ezután alaposan öblítsd le a kutyát. Végül mindig töröld teljesen szárazra a kutyát egy törölközővel és adj neki egy kis jutalomfalatot fantasztikus kitartásáért. A kis mopszodat havi egyszer érdemes fürdetni, főleg ha gyakran megmártózik a koszban.

 

Mopsz kutya fültisztítás

A mopsz fülét rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződések és a zsír felhalmozódásának megelőzése érdekében. A mopsz fülének tisztítására a legjobb módszer egy kíméletes, alkoholmentes fültisztító folyadékba mártott vattapamacs használata. Óvatosan töröld át a fül belsejét, ügyelve arra, hogy ne menj túl mélyre. Addig ismételd a folyamatot, amíg nem lesz tiszta a vattapamacs, amit használsz. A fültisztítást érdemes pár hetente elvégezni.

 

Hogyan kell a mopsz kutyának a szemét és a redőit tisztítani?

A mopsz kutyáknál a szemkörnyékre is nagy figyelmet kell szánni. Itt elsősorban az arcon lévő redők igényelnek nagyobb figyelmet. Gyakran ellenőrizd ezeket a bőrfelületeket, rendszeresen tisztítsd ki (erre használhatod a RUBOLD fültisztító folyadékot egy vattapamacsra öntve) és utána mindig töröld szárazra. Ha a redőkön szárazságot vagy irritációt tapasztalsz, használd a RUBOLD Skin+ Természetes Bőrápoló Balzsamot, mely gyengéden ápolja és hidratálja a sérült, kipirosodott és érzékennyé vált bőrfelületeket.

Ha a szem környékét ápolod, mindig ügyelj arra, hogy ne kerüljön víz vagy tisztítószer a kutya szemébe. A mopsz kutyáknak gyakran meg kell tisztítani a szem környékét nedves vattakoronggal. Ha a szem körül folyást tapasztalsz mindenképpen töröld le azt is.

 

Mopsz szemének tisztítása

 

Kinek ajánljuk a mopsz kutya tartását?

Összefoglalva a mopsz népszerű kutyafajta, és sokan élvezik a társaságukat. A mopsz azonban nem minden otthonba való. Mielőtt a mopsz tartása mellett döntenél, mérlegelned kell, hogy van-e időd és türelmed egy ilyen fajta gondozására. A mopszok napi ápolást, sok mozgást és sok figyelmet igényelnek.

Hajlamosak az egészségügyi problémákra is, beleértve a légzőszervi problémákat és a szemproblémákat. Ha úgy döntöttél, hogy mopszot szeretél tartani, mindenképpen keress egy megfelelő és profi tenyésztőt.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyafajták