Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kiskutya etetése egészségesen

Szoták László
2022. 03. 18. 18:40:46
Kiskutya etetése egészségesen
Új kiskutya érkezik a házhoz? Gratulálunk! A kiskutya etetése az egyik legfontosabb tényező az egészségének szempontjából. Speciális táplálásra van szükségük. Olyan tápanyagokban gazdag étrendre, mely lehetőleg természetes összetevőkből készül, és mentes a mesterséges színezékektől, ízesítőktől és tartósítószerektől. Akár nagyobbacska kiskutyát fogadtál örökbe, akár egy pár hetes érkezett a családba, ez a cikk segít, hogyan gondoskodj a kölyökkutyádról.

Új kiskutya érkezik a házhoz? Gratulálunk! Az új családtag érkezése várakozásokkal teli, de a kutyatartás komoly és felelősségteljes dolog. A kölyökkutyákat előre fel kell készíteni életükre, megismerve alapvető szükségleteiket és a gondozásukat. A kiskutya etetése az egyik legfontosabb tényező az egészségének szempontjából. Speciális táplálásra van szükségük. Olyan tápanyagokban gazdag értendre, mely lehetőleg természetes összetevőkből készül, és mentes a mesterséges színezékektől, ízesítőktől és tartósítószerektől. Egy kölyök nagyon aranyos, bújós és végtelenül szórakoztató tud lenni, de sok törődést igényel. Ha egészséges felnőtt kutyát szeretnél, akkor lényeges, hogy megfelelően tápláld kölyökkutyádat. Akár nagyobbacska kiskutyát fogadtál örökbe, akár egy pár hetes érkezett a családba, ez a cikk segít, hogyan gondoskodj a kölyökkutyádról.

Kölyök etetése - 1 hónapos kortól könnyen emészthető tápanyagdús étrenddel

Kölyökkutya etetése 12 hónapos korig

Egy kölyök mindig tele van energiával és szereti felfedezni a világot, de gyorsan felnő. A kölyökkutyák szinte azonnal készen állnak arra, hogy elkezdjenek rágcsálni dolgokat, és már elég korán sokat kell enniük. De mivel még nagyon fiatalok, nem adhatsz nekik azonnal teljes, felnőtteknek készült eledelt. Ha kutyatápokról van szó, van egy szabály: a kis kutyákat nem szabad úgy kell etetni, mint a nagyokat. A kis kutyáknak ugyanis speciális tápanyagra van szükségük. Az ajánlott etetési módszer függ a kutya korától, fajtájától és aktivitási szintjétől, ezért fontos, hogy a korai szakaszban helyesen etesd a kicsit.

A kölyök kutyákat körülbelül 3 hetes korukban kezdik el külön venni az anyjuktól. A kölykök az elején gyakorlatilag folyamatosan szopiznak, így azt szokják meg, hogy sokszor keveset esznek. Ezt kell folytatni akkor, amikor leválasztásra kerülnek anyjukról.

Kiskutya etetés 6 hetes korban

"Szükségük van a kölyökkutyáknak tejre?" Ez az egyik a leggyakoribb kérdés, amelyeket a kutyatulajdonosok feltesznek, amikor hazavisznek egy új kiskutyát. Nos a kölykök pár napos vagy pár hetes korig tejen élnek. Ha valami miatt nem fogadják el a tejet akkor a tápszer lehet az alternatív megoldás.

Később, ha már nem tejen él a kölyök akkor lehet átállni a tápokra. A tenyésztők általában adnak vagy ajánlanak tápot amivel érdemes elkezdeni az etetést. Vedd figyelembe, hogy a kölyökkutyáknak általában érzékenyebb a gyomruk, ezért speciális starter kölyökkutyatáppal kell etetni őket. A starter táp sokszor többe kerül, mint az általános kutyaeledel, de tápanyagilag kiegyensúlyozott, hogy megfeleljen a kölyökkutyák igényeinek.

Naponta hányszor kell etetni a kiskutyákat?

Amikor először kerül hozzád az új kiskutya, könnyen kísértésbe eshetsz, hogy napi többször is megetesd, mert biztos szeretnél lenni abban, hogy gyorsan és erősen növekszik. Ez helyes is! Na jó, de pontosan hányszor kell ennie egy kölyöknek? Segít az etetési táblázat:

Íme az etetési táblázat:
Kiskutya etetése 0-3 hónapos korig: napi 3-5 alkalommal egyenlő adagokban
Kölyökkutya etetése 3-6 hónapos korig: napi 2-3 alkalommal egyenlő adagokban
Kutya etetése 6 hónapos kor felett: napi 1-2 alkalommal egyenlő adagokban

Ezt olvastad már? - Francia Bulldog ápolása lépésről-lépésre
 

Mennyit kell ennie egy kölyköknek?

A kölyökkutyák minden nap ugyanannyi táplálékot esznek. Ne hagyj állandóan kint ételt. Minden starter és junior kutyatápnak pontos ajánlott adagolása van életkor és testsúly szerint. Mindig vedd figyelembe a gyártó ajánlását és aszerint etesd kutyusodat! Az elején amikor hozzád kerül, kezd nagyon lassan az etetésre való buzdítást. A kölyökkutyák általában kis gyomorral születnek. Bár a kölyökkutyák gyomra nagyon kicsi, sokszor igazi nagyevők. Előfordulhat, hogy az éjszaka közepén fel kell ébresztened a kiskutyát, hogy megetesd. Ahogy szó volt róla a starter és junior kutyatápokat kifejezetten úgy állították össze, hogy a növekvő kölyökkutyáknak megfelelő tápanyagot biztosítsanak, hogy egészségesen és erősen érjék el a felnőttkort. Megéri a megfelelő kutatómunkát rááldozni, hogy a megfelelő minőségű tápot megtaláld kedvencednek. A pontos adagolás a későbbiekben is nagyon lényeges lesz a kutya túletetése és az elhízás elkerülésének érdekében, mely sok kutyatulajdonos számára aggodalomra ad okot. Fontos, hogy felnőtt kutyák esetében is a kutya testsúlyát figyelemmel kísérjük, és ha időről időre észleljük a súlygyarapodást tegyünk ellene.

Kutya etetése megfelelő mennyiségű eledellel

Hogyan működik a kutya emésztése?

A kutya egy húsevő faj, és emésztőrendszere ehhez az életmódhoz alkalmazkodott. Az emésztőszervrendszük savas jellegű és rövid, mert a húsok emésztéséhez nincsen szükség hosszú bélrendszerre. A gyomruk erősen savas pH-val (1-2) rendelkezik. Ez az erős sav teszi lehetővé a fehérjék és a húsokban található baktériumok lebontását. Miért fontos a fehérje a kutyák táplálkozásában? A fehérje a szervezet számos élettani folyamatának alapvető építőköve. A kutyák táplálkozásában a legfontosabb szerepe van. Egy jól összeállított étrend mindig minőségi és fehérjedús. A fehérjékkel tehát nagyon jól megbirkózik a szervezetük, hiszen ehhez alkalmazkodott sok ezer éven át. A szénhidrátokkal viszont már más a helyzet. Kis mértékben a kutyák szervezete is termeli a lebontáshoz szükséges amiláz nevű enzimet, de a kimondottan nagy mennyiségű szénhidrátra nincsen szükségük még a nagytestű kutyáknak sem. A túl komplex szénhidrátok lebontása pedig megterheli a szervezetüket. A fehérjékhez hasonlóan a zsíroknak is fontos a szerepe a kutyák táplálkozásában. Ez az egyik legjobb energiaforrás számukra, zsírszükségletük pedig elég nagy, akár 20%-os is lehet. Azonban nem minden zsír megfelelő. A legjobban hasznosítható zsírok az omega 3 zsírsavak ami például a lazacolajban található meg.

A kutya etetése - legjobb a napi kétszeri

Felnőtt kutya etetése. Mi a legjobb módszer?

Nincs egyetlen olyan módszer, amely minden kutya számára a legjobb. Minden étrendnek megvannak az előnyei és hátrányai is. Ami egy kutyának beválik, az nem biztos hogy jó egy másik kutyának is. A legfontosabb szempont mindig a kutya kora, valamint megfelelő táplálása legyen akár kistestű vagy nagytestű. Az emberekkel ellentétben nem kell változatos értend a kutyáknak. Sőt az állandóság segíti a stabil baktérium környezet megalapozását az emésztőszervrendszerben.

Bolti kutyatáp - figyelembe kell venni a mozgásigényt és a fajtát is

Bolti kutyatáp kutyáknak

Egy jó minőségű bolti táp számos előnnyel rendelkezik. Elsősorban könnyen beszerezhető: szinte bármelyik állatkereskedésben vagy webáruházban vásárolhatunk. Általában (és jó esetben) szakértemmel kerül összeállításra ami a fehérje-, zsír- és szénhidrát összetevőket illeti. Könnyen tárolható és adagolható. Egy szóval nekünk gazdiknak készült elsőrorban, hogy a mi életünket könnyítse meg. Speciálisan a kutya életkorának és táplálkozási igényeinek megfelelően alakítják ki, így laikusként is biztosíthatod, hogy kutyád a megfelelő tápanyagokhoz jusson. Azonban a legolcsóbb kategóriában sok rossz minőségű termékkel lehet találkozni, amit nem nyújt teljes tápanyag bevitelt vagy rosszabb esetben allergiákat és emésztési problémákat is okozhat a kutyáknál. Ha száraztápot vásárolsz, mindig nézd meg a pontos összetételt. Jó minőségű tápokban a hús aránya minimum 15%.

De nem csak száraz tápokat találunk a boltokban. Ott vannak a konzervek és nedves eledelek is a kutya etetése problémájának megoldására. A kutyusod száraz eledelének kiegészítéseként adható a nedves táp, de nem lehet ez az egyetlen táplálékforrása. Egy kölyökkutya és felnőtt kutya etetése esetén is szükség van a száraz tápok komplex összetevőire is. Természetesen a kiválasztásnál itt is az elsődleges szempont az összetevők és a minőség. Olcsó konzervekben sok a víz és kevés a hústartalom. Törekedj a minél nagyobb hústartalomra, megfelelő ásványi anyagok meglétére a kiválasztáskor legyen az bármilyen állati eredetű alapanyag (csirke, bárány, marha, szarvas hús...)

Érdemes házilag főzött tápot adni naponta. Szép fényes lesz a szőr tőle!

Házi koszt kutyáknak

A száraztápokat azonban sok válogatós kutyus nem szereti. Ilyenkor a házilag főzött eledel lehet a legjobb megoldás azon gazdik számára, akik a legmagasabb minőségű, jó tápanyagokat tartalmazó, felesleges zsírt és szénhidrátot nem tartalmazó harapnivalót szeretnének adni kutyájuknak. A főzött eledel jó megoldás lehet táplálékallergiával és bőrproblémákkal küzdő kutyusoknak is akiknél a száraz tápok nem működnek. Azonban vigyázni kell, mert a helyes összeállítása szakértelmet igényel. Ha az alapanyagok véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra, akkor lehet, hogy nem helyettesíti a minőségi, kereskedelmi forgalomban kapható kutyatápok táplálkozási előnyeit. Ezen túl lényeges, hogy a házilag főzött étel ne tartalmazzon fűszereket és ne legyen zsíros, mert az emésztőrendszeri problémákhoz vezethet, ami nagy gond lehet egy kölyökkutya etetése esetén. Egy alapvető dolgot viszont meg kell jegyezni: ételmaradékokkal nem szabad kutyát etetni. Egész egyszerűen nem egészséges. Az általunk fogyasztott ételek sokszor túl zsírosak, fűszeresek és nem megfelelőek a kutyák emésztésének.

BARF etetés felnőtt korban akár kistestű akár nagytestű kutyáknak is

A BARF etetés

A Biologically Appropriate Raw Food (biológiailag megfelelő nyers eledel) rövidítése, amely egy speciális étrend kutyák számára. A BARF diéta története 1991-ig nyúlik vissza. Akkor egy ausztrál kutyás magazinban megjelent cikk hatására az állattulajdonosok elkezdték etetni kedvenceiket nyers húsokkal és csontokkal. Ez a módszer arra alapul, ami a húsevők táplálkozása gyakorlatilag évezredek óta. A BARF lényege, hogy a kedvencét egészségesen és boldogan tartsa, olyan étrenddel etetve, amely a lehető legközelebb áll ahhoz, amit ősei a vadonban ettek. A BARF etetésnek azonban veszélyei is vannak. A nyers hús súlyos betegségeket és mérgezéseket is okozhat. Mindig ellenőrzött forrásból szabad csak etetésre szánt húst beszerezni és a BARF táplálást nem szabad száraz táppal keverni. A húsokkal, csontokkal és belsőségekkel azonban nem lehet 100%-osan teljes táplálkozást kialakítani, ezért a BARF etetés alap összetevője a különböző táplálékkiegészítők használata is, például az ízületvédelem érdekében.

Összefoglalva, Neked, mint kutya tulajdonosnak a legfontosabb szempont, hogy minőségi táplálékkal etesd kutyád. Egészségére közvetlen hatással van az elfogyasztott táplálék, hiszen ez az anyagcsere építőköve. Ha kölyökkutya érkezik hozzátok tartsátok be az életkornak megfelelő szabályokat és az idő előrehaladtával változtassatok a táplálkozáson. Az eledelnek mindig követnie kell az adott életkor sajátosságait és a kutyus mozgásigényét, aktivitását és fajtajellemzőit. Ne feledd: csak egy helyesen és jól táplált kutya lehet boldog kutya!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya táplálkozás
Az oldal tetejére