Kutyakozmetika otthon lépésről-lépésre

Szoták László
2021. 05. 26. 19:03:24
Kutyakozmetika otthon lépésről-lépésre
Bízz magadban! Ez az egész nem is olyan nehéz, mint amilyennek hangzik! Ne aggódj, hogy ha először nekiugrasz a dolognak és nem sikerül tökéletesen. Gyakorlat teszi a mestert! Néhány próbálkozás után biztosan jobban fog menni. A fő, hogy mit, mikor és milyen sorrendben teszel. Ezt most mi bemutatjuk Neked. Legyen kutyusod nagy vagy kicsi, rövid vagy hosszú szőrű, vagy hogy milyen típusú a szőre. Mi segítünk!


A COVID bezárt minket otthonainkba és ráébresztett, hogy sok alapvető szolgáltatás könnyen elérhetetlenné válhat egy ilyen krízis idején, mint a kutyakozmetika. Sok budapesti kutyakozmetika is bezárt, nem lehetett bejelentkezni. Így a kedvencek otthoni ápolása, mint új feladat jelentkezet minden gazdiknak. Elérkezett az idő, hogy minden gazdi tisztába kerüljön azokkal az alapvető lépésekkel, melyek szükségesek kutyusaik ápolásához, hogy bundájuk szép és bőrük egészséges maradjon. Ez a cikk egy komplett otthoni kutyakozmetika lépéseit mutatja be a kezdetektől egészen a tökéletes végeredményig.

Bízz magadban! Ez az egész nem is olyan nehéz, mint amilyennek hangzik! Ne aggódj, hogy ha először nekiugrasz a dolognak és nem sikerül tökéletesen. Gyakorlat teszi a mestert! Néhány próbálkozás után biztosan jobban fog menni. A fő, hogy mit, mikor és milyen sorrendben teszel. Ezt most mi bemutatjuk Neked.

Egy olyan átfogó cikket szerettünk volna készíteni, ami minden kutyafajtára ad egy általános iránymutatást. Legyen kutyusod nagy vagy kicsi, rövid vagy hosszú szőrű, vagy hogy milyen típusú a szőre. Persze egyetlen cikkben nem lehet minden fajára specifikus iránymutatást adni. Igyekszünk majd fajta specifikus cikkeket is készíteni, mint például a francia bulldog ápolási útmutatónk.

Ha Te éppen nem szeretnéd levágni kutyusod szőrét, akkor csak ugord át az adott lépést és folytasd a következő lépéssel.

A tökéletes otthoni kutyakozmetika egy pár kutyakozmetikus felszerelés beszerzését is igényli. Ha jelenleg nem rendelkezel kutyakozmetikai eszközökkel, ne aggódj. Ebben a cikkben adunk tájékoztatást, hogy mi az a kutyakozmetikus felszerelés amire szükség lesz, hogy a legjobb eredményeket érhesd el. 

Kövesd tanácsainkat és fogadd a bókokat. Kész vagy? Akkor indulhat az online kutyakozmetika gyorstalpaló!


Lépések a tökéletes otthoni kutyakozmetikáért:

 1. Fésülés és szőrbontás
 2. Fürdetés
 3. Fültisztítás
 4. Karom vágás
 5. Szárítás
 6. Nyírás nyírógéppel
 7. Ollózás, trimmelés
 8. Jutalmazás

Kutyakozmetika: fésülés és szőrbontás
 

Fésülés és szőrbontás

Első lépés, hogy fésüld át a bundát, és szabadulj meg minden gubanctól és elhalt szőrtől. Ez különösen fontos abban az esetben amikor hosszú szőrű kutyád van vagy aljszőrzettel rendelkezik azaz kettős szőrű. (Az aljszőrzet olyan szőr ami a felső réteg alatt helyezkedik el és puhább vékonyabb szálú, mint a felette lévő vastagabb általában vízlepergetős szőr).

Tehát távolíts el minden elhalt szőrt, gubancot és csomót. Ilyenkor rengeteg kosz is el tud távozni a szőrzetből. Ez az ún. előfésülés, amihez jól jön egy slicker kefe és egy egyenes fésű amivel a teljes felületen át kell haladnod. A cél, hogy annyira tiszta bundát kapj amennyire csak lehet. Ezzel megkönnyíted majd a dolgod a fürdetés-szárítás területén, amit a következő lépésekben mutatunk be. Erősen gubancos bunda bontásához speciális aljszőrzet eltávolító és szőrbontó eszköz szükséges. Ujbunda esetén is javasolt a szőr rendszeres átnézése és fésülése.

Amennyiben szezonális jelleggel szeretnél megszabadulni a vedlési időszakban szálló szőrtől és rövidebb illetve közepes zőrű kutyád van, akkor jól jöhet egy kimondottan vedlés elleni fésülés. Ehhez egy speciális vedlés elleni eszközre lesz szükséged ami olyan mint a Furminátor de mi Fur Revolution-nak hívjuk. Olvasd el cikkünket amiben bemutatjuk, hogyan védekezz a vedlési időszakban.

 

A fésülés iránya

Kezdhetsz a fej felől és haladhatsz a farok irányába vagy fordítva a farok felől a fej irányába. Bármelyik jó lehet, amelyik neked könnyebb vagy a kutyád jobban tolerálja. Haladj aprólékosan és gyengéden úgy, hogy ne erőltesd az eszközöket és ne nyomd rá túl erősen a bőrre. Mindig a szőr növekedési irányába fésülj, azaz a szőr indulásától kifelé.

 

Hogyan kell fésülni a kutyát? 

A fésülés technikája függ kutyusod fajtájától és a szőrének típusától. Néhány egyszerű kutyakozmetika alap fogás amit bevethetsz:

Kefézés és fésülés - Oszd fel a bundát kisebb egységre és úgy haladj (pl: mellső láb, has, hát felső része, hát hátsó része, farok...stb) a kefével és a fésűvel. Próbáld kibontani a csomókat a kefével majd ha sikerült kiszabadítani a területet akkor fésüld át a fésűvel egyenletesen.

Spirális kefézés - Ezt hasonló módon végezd el mint az előző technikát csak körkörös mozdulatokkal használd a kefét és a fésűt.

Visszafelé fésülés - bizonyos helyzetekben szükséges lehet, hogy visszafelé, azaz a szőr növekedésével ellentétes irányban fésülj. Így könnyebb kifésülni a szőrben elakadt koszt és lerakódásokat. Mindenképpen a szőr növekedéssel megegyező irányú fésüléssel fejezd be ezt a folyamatot. Ezzel a technikával hatékonyan tisztíthatod a bundát és a bőr vérkeringése is stimulálható.

Többet szeretnél tudni a szőrbontásról? Olvasd el részletes cikkünket arról, hogyan kell fájdalommentesen fésülni a kutya szőrét.

 

RUBOLD KUTYAKOZMETIKA TIPP:

✓ A bundát mindig teljes terjedelmében fésüld végig, ne hagyj ki semmilyen részt. Sokan fésüléskor csak a felszínt érik el az eszközökkel. A lényeg, hogy teljes mélységében fésüld ki a szőrzetet. Kezdj a bőr mélységében és onnan haladj kifelé és felfelé.

Ajánlott termékek ehhez a lépéshez

 

Kutya fürdetése otthon

A kutyák fürdetése

A profi kutyakozmetika egyik alapszabálya a "nem ártás". Mindig természetes és gyengéd natúr kutyasampont használj mert a kutyusod bőre sokkal érzékenyebb a kémiai anyagokra mint a tiéd. Soha ne használj emberi sampont vagy fürdetőt, mert a kutyák bőrének más a PH-ja mint az embereknek. Tehát speciális összetételű sampon kell nekik. Ha kutyusodat még nem fürdetted korábban vagy túl izgatott általában fürdetéskor, akkor kérj segítséget valakitől a családban és ketten végezzétek a feladatot. Segítőd segíthet a kutyus mozgatásában, egy helyben tartásában vagy nyugtatásában, jutalomfalattal való kezelésben. 

 

1. Habozd fel

Légy óvatos az arc körül és vigyázz, hogy ne kerüljön sampon a szembe, szájba vagy orrba. Habozd fel a bundát a fej irányából a farok irányába. Használj fürdető kefét vagy kesztyűt ami segít felhabozni a sampont és egyenletesen bedolgozni azt a bundába. Ez különösen fontos lehet olyan fajtáknál aki erősen vedlenek. Alaposan samponozd végig a bundát fejtetőtől talpig (vagyis mancsig). 

 

2. Öblítsd le

Bő langyos vízzel öblítsd le a bundát. Kezdj a fejnél, hogy mihamarabb lekerüljön a sampon a szem környékéről. Vigyázz ne folyjon a szembe, orrba semmi. Jó alaposan sok vízzel öblíts, hogy ne maradjon sampon maradvány a szőrben. A bundában maradt sampon vagy kondicionáló irritációhoz vagy csomósodáshoz vezethet. Ha menet közben találtál még a vizes bundában megbúvó kisebb gubancokat akkor azt még a kádban bontsd ki szőrbontó eszközzel.

 

3. Szárítsd meg

Egy törölközővel jó alaposan töröld át szárazra a kutyát amennyire csak lehet. A nedvesen maradt bundában könnyen elszaporodhatnak a kórokozók ezért érdemes mihamarabb szárítani. Ha van hajszárítód akkor annak a langyos fokozatával a száríts. A forró levegő veszélyes a bőrének.

Ha kutyusod bőre kimondottan érzékeny vagy allergiára hajlamos, akkor speciális érzékeny bőrre kifejlesztett extra szenzitív kutyasampont érdemes használni.

Abban az esetben pedig, ha kutyád gyakran erősen sáros vagy épp dagonyázott valami patakban és extra tisztításra van szükség, akkor használj nagy tisztítóerővel rendelkező, de természetes kutyasampont.

 

RUBOLD FÜRDETÉSI TIPP:

✓ Készíts a fürdetéshez szükséges minden kutyakozmetikai eszközt és kelléket (sampon, kondicionáló, törölköző, fésűk, kefék...) kéz közelbe, hogy ne kelljen felügyelet nélkül hagyni a kutyát a kádban

✓ Vigyél magaddal jutifalatot a fürdőbe, amivel megnyugtatható a kutyusod és megjutalmazhatod türelmes együttműködéséért

✓ Helyezz egy csúszásgátló alátétet a fürdőkádba mely megakadályozza hogy megcsússzon kedvenced vagy egyéb sérüléseket szenvedjen fürdés közben

✓ Ha fürdetés közben esetleg valamilyen oda nem illő elváltozást tapintassz ki kutyusod bőrén, akkor vizsgáld meg közelebbről és ha szükséges fordulj állatorvoshoz. Először viszont olvasd el cikkünket a leggyakoribb kutya bőrbetegségekről.

 

Fültisztítás a kutya fülgyulladás megelőzésére

Kutya fültisztítás

Minden szakértő egyetért abban, hogy a kutya fültisztítás igen fontos egészségügyi teendő. Használj nem irritáló, lehetőleg természetes fültisztító folyadékot a fülek tisztítására (más néven natúr kutya fülgyulladás csepp). Azért kell ezt a műveletet fürdetés után végezni, mert így a fürdetés miatt véletlenül bejutott anyagokat is el tudod távolítani. A fül járataiban maradt folyadék melegágya a fertőzéseknek és gyulladásoknak ezért a vizet és nedvességet minden esetben el kell távolítani. 

 

Kutya fülgyulladás megelőzése

Cseppents némi kutya fülcseppet egy vatta pamacsra és a pamacsot óvatosan dugd be a hallójáratba olyan mélyen hogy azt mindenfajta eszköz nélkül kézzel ki lehessen venni utána.  Masszírozd meg kívülről a fület hogy a vatta pamacs odabenn fel tudja oldani a fülzsírt és a lerakódásokat. Ha nagyon szennyezett a pamacs akkor ismételd meg a folyamatot egy új pamaccsal amíg tiszta nem lesz a kijövő pamacs. Ha a pamacsok feloldottak minden szennyeződést akkor száraz pamaccsal itass fel minden nedvességet. Újabb pamacsokat használva tisztítsd meg a fül külső részét is és ezeket a részeket is szárítsd fel.

 

RUBOLD KUTYAKOZMETIKA TIPP:

✓ Soha ne nyomd olyan mélyre a hallójáratba a pamacsokat hogy azt ne lehessen kivenni. Ha túl mélyre nyomod a pamacsokat akkor a lerakódásokat és a koszt veszélyesen mélyre juttathatod és azt veszélyezteted hogy a pamacs benn ragad

✓ Soha ne használj fülpálcikát mert az felsértheti a hallójárat nyálkahártyáját.

✓ A kutyák fültisztítás után mindig heves fejrázásban törnek ki. Ez teljesen normális reakció

Ajánlott termékek ehhez a lépéshez

 

Kutyakozmetika: Kutya körömvágás

Kutya körömvágás

Sokaknak ez a kutyakozmetika legrémisztőbb része. A karomvágást érdemes a fürdés utánra időzíteni, mert a víz kissé felpuhíthatja a karmokat. Használj karomvágó eszközt, melyből létezik kisebb kutyákra és nagyobb kutyákra méretezett modell is. A kutyák karmainak belsejében érrel és ideggel átszőtt szövet található amibe nem szabad bele vágni, mert az vérzéses sérülés okoz. Először is győződj meg róla, hogy egyáltalán szükséges-e a vágás. Kint tartott kutyáknál akik sokat közlekednek betonon gyakran nem is szükséges, mert mozgásuk során természetes módon koptatják karmukat. Ha viszont túl hosszú a karom akkor vágni kell.

 

Kutya karomvágás lépésről-lépésre

1. Fogd meg kutyusod tappancsát, hogy az ujjai kissé szétnyíljanak, így jobban hozzáférhetővé válik a karom.

2. Fehér vagy áttetsző karmok esetén jól látszik a rózsaszín körömágy, ezeket viszonylag könnyű szabályosan megrövidíteni. Fekete köröm vágásánál azonban fokozatosan, csak kis darabkákat lenyesve határozhatod meg azt, hogy mikor lesz elég a vágásból.

3. Az ollót kb. 45 fokos szögben tartva kezdd lecsipkedni a fölösleges hosszt a karmáról! Fekete karom esetén addig haladj, amíg a karom belsejében észre nem veszel egy meglepően szabályos fehér kört fekete pöttyel a közepén. Ekkor már ne folytasd tovább a vágást, különben sérülést okozhatsz!

4. Az immár rövid körmöket reszelővel finomíthatod.

 

RUBOLD KAROMVÁGÁS TIPP:

✓ Készíts be fertőtlenítőt, vérzéscsillapító port és törlőkendőt, ha esetleg ügyetlennek bizonyulnál és belevágnál az élő részbe.

✓ Karmot álló vagy fekvő helyzetben lévő kutyuson is vághatunk, attól függően, hogy ő melyiket preferálj

 

Kutyakozmetika: szárítás

Szárítás

A szárítást a kutyakozmetikus a fajta jellege szerint különböző technikákkal végzi. Általánosságban elmondható, hogy a cél természetesen az hogy a fürdetés után teljesen száraz bundát kapjuk. Szőr típustól függően egyenesíteni, könnyed lazává tenni vagy levegőztetni kell a bundát. Szárítani mindig kötelező bármiféle vágás előtt. Ha száraznak érzed a bundát fésüld át még egyszer, hogy megbizonyosodj róla, hogy nincsenek gubancok a szőrben ezek ugyanis megnehezítenek minden vágási munkát. A kefével való szárítást főnözésnek hívják ami a szőrzet egyenesre és formára való szárítása. Ilyen szárítást kapnak az uszkárok, a bobtail-ek, a bolognai- és, havannai pincsek. Általános fürdetés szárítás viszont minden fajta meg kell, hogy kapja, legyen akár uszkár vagy terrier.

 

Szárítsd meg teljesen a bundát

1. Készítsd elő a kutyusod törölközőit. Használj több törölközőt is: néhány legyen a padlón, és az egyet használj a bunda szárítására. Ne siesd el a szárítást: a vastag bunda szárítása nem megy gyorsan.

2. Alaposan töröld meg minden testrészét amennyire csak lehet törölközőkkel. A cél az, hogy a szőr a lehető legszárazabb legyen. A törölközővel finoman nyomd össze a bundát, és itasd fel a lehető legtöbb vizet. A végén bunda legyen nedves, de ne csepegjen belőle a víz.

3. Szárítsd meg szárítóval. Ha nincsen kimondottan kutyák bundájához való szárítód, akkor használhatsz hagyományos hajszárítót is, de csak alacsony hőmérsékleten. Ne tartsd túl közel a kutya bőréhez a szárítót és folyamatosan mozgatva használd a szárítót. Ne száríts egyetlen területet túl sokáig, hogy elkerüld a bőr túlhevülését.

 

RUBOLD SZÁRÍTÁSI TIPP:

✓ Ha nem rendelkezel speciális kutyakozmetikus szárítóval végezheted a szárítást otthoni hajszárítóval is de figyelj oda hogy a hőmérséklete közepesre állítsd de semmiképpen se legyen meleg vagy forró. 

 

Kutyaszőr nyírása kutyanyíró géppel

Nyírás nyírógéppel - hogyan nyírjuk meg a kutyát

Ha kezdésnek nem is fogsz tudni pályázni kutyusoddal a „kiállítás győztes” cím elhódítása, mindenesetre egy amolyan egészségügyi nyírás elvégzésére Te is képes leszel ha próbálkozol. A kutya nyírása házilag ugyanis nem lehetetlen! Ha komplett nyírás a célod, akkor először mindig nyírógéppel kezdj és utána válts ollóra. Amikor elkezded a nyírást, először dolgozz egy nem feltűnő területen. Teszteld ügyességed és kutyád toleranciáját. Először próbálkozz lassú, rövid mozdulatokkal, majd fokozatosan növeld a vágás méretét. Ha csak kisebb igazításokat szeretnél akkor használhatsz csak és kizárólag ollókat. Ebben az esetben hagyd ki ezt a lépést és ugorj a következő lépésre.

 

Kutyanyírás otthon nyírógéppel

A teljes testfelületre kiterjedő nyírás első lépéseként kezdj a lábakkal. Használj azonos méretű fejeket a lábakon. A hossza a fajta jellegétől függ vagy amilyen rövidre Te szeretnéd hagyni (pl. a yorki nyírása otthon leginkább a fajta jellegtől függ). Ha bizonytalan vagy kezdj nagyobb fejekkel és fokozatosan vágd rövidebbre. Ne feledkezz meg a mancs körüli szőr vágásáról sem egy kisebb fejjel. Következik a fej és a nyak környéke. Válassz a lábnál használt fejtől nagyobb méretű fejet a nyírásához. Ezen a testrészen tehát hosszabb lesz a szőr. Aztán menj végig az egész test felületén ahol még nem jártál. Ha még nem vagy tapasztalt a gép használatában, akkor azt javaslom, hogy szintén egy fajta fejet használj a test nyírásához és egyenletesen told végig a szőr felületén. Itt is haladj a fejtől a farok vagy ellenkező irányba, de ne hagyj ki egyetlen területet sem.

 

Kutyanyírás otthon - tippek:

✓ Vágás közben időnként ellenőrizd a pengéket, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem hevültek-e túl

✓ Ha úgy érzed túlhevült a penge pihentesd kicsit amíg vissza nem hűl

 

Kutyakozmetika: trimmelés

Ollózás, trimmelés

Ha végeztél a géppel, akkor itt az ideje elővenni az ollókat. Ezekkel szépen meg tudod oldani a finomításokat és apró részleteket. Először is meg kell tanulnod, hogy hogyan kell tartani helyesen egy ollót. A gyűrűs és a hüvelyk ujjaidat kell az ollózásnál használni. Figyelj rá, hogy csak az első ujjpercedig nyomd bele a lyukba az ujjadat különben nehéz lesz az olló mozgatása, hamarabb elfárad a kezed és nem fogsz tudni szép egyenletesen vágni. Ha behelyezted az ujjaidat a megfelelő helyre akkor próbáld meg könnyedén nyitni és zárni az ollót. Csak a hüvelykujjadat mozgasd le és föl. Ne nyisd szét túlságosan az olló szárait csak finoman nyisd és csukd a hüvelykujjad mozgatásával.

 

A vágás finomítása ollókkal

 1. Egy egyenes fésűvel finoman fésüld végig a bundát, hogy a vágógép után maradt szőr ki tudjon hullani. 
 2. Ha a bundában találsz túlságosan sűrű, nehéz szőrfelületet akkor a kutyanyíró ritkító ollóval könnyíthetsz azon. Egyes kiálló rendetlen szőrszálakat vagy tincseket az íves kutyanyíró olló vagy az egyenes ollóval rendezheted. 
 3. Az arc környékén a füleknél és a mancs környékén válaszd a kutyanyíró egyenes ollót. Ennek lekerekítettek a végei így nem kell majd félned, hogy véletlenül megszúrod a kutyádat.
 4. A mancs körül lévő szőrt se felejtsd. Nem nyújt túlságosan nagy védelmet, viszont elég sok gond forrása lehet. Nyáron, ősszel és tavasszal bármi bele ragadhat, ami nyomja a talpát, télen viszont az átvizesedett szőr megfagy és szét vághatja a bőrét. Védelem szempontjából inkább használj mancskrémet a hideg időben.

Többet szeretnél tudni az ollókkal történő nyírásról? Olvasd el részletes cikkünket a kutyanyíró ollók használatáról.

RUBOLD KUTYAKOZMETIKA TIPP:

✓ Minden vágás után tisztítsd meg az ollókat és csak tiszta állapotban csomagold el. Távolíts el róla minden szőrt és egyéb szennyeződést

✓ Sose vágj papírt vagy egyéb anyagot a kutyanyíró ollóval kizárólag szőrt. A pengék kimondottan szőrzet vágására lettek kialakítva ha más anyagot vágsz vele, azzal tönkre teheted őket.

Ajánlott termékek ehhez a lépéshez

Jutalmazás

Kedves gazdi! Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor azt jelenti, hogy készen vagy! Szép munka! Megérdemelsz egy hatalmas elismerést, hogy idáig eljutottál. Ne felejtsd el kutyusodat is megjutalmazni, hogy ilyen hősiesen végig állta a kutyakozmatika próbálkozásaidat. Adj neki egy kis jutalomfalatot és ölelgesd meg. Ha kellően kifejezed mennyire hálás vagy neki érte legközelebb is állni fogja a kihívást és együttműködő lesz ami a Te dolgod is megkönnyíti. Ne feledd: gyakorolj rendszeresen és egyre szebb és jobb eredményeket fogsz elérni és egyre rövidebb idő alatt.

 Ez szintén hasznos lehetnek Neked. Olvastad már?
 

A kutya fülgyulladás kezelése, tünetei és megelőzése


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyakozmetika otthon