Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya fürdetés 6 egyszerű lépésben

Szoták László
2022. 05. 12. 10:23:39
Kutya fürdetés 6 egyszerű lépésben
A rendszeres fürdetés több okból is fontos a kutyák számára. Segít megőrizni a szőrzetük és bőrük egészségét és megszabadítja őket a szőrükön lévő szennyeződésektől. Sőt, segíthet az allergiák vagy bőrbetegségek kezelésében is. A fürdetés lehetőséget ad arra is, hogy ellenőrizd kutyád bőrét és szőrzetét. De mégis hogy kell egyszerűen kutyát fürdetni otthon? Nem túl nagy macera? Ha érdekel, kattints, mert ez a cikk Neked szól!

Ruby-val minden nap megyünk sétálni és általában nem tud kihagyni egyetlen tócsát és gödröt sem. Mindig mindennek az aljára szeret mászni. Tegnap viszont előre szaladt és nagy lelkesedéssel elkezdett hempergőzni egy adott ponton a réten. Tudtuk, hogy van ott valami aminek a szagát fel akarja venni. Mint kiderült, valamilyen ételmaradék volt oda öntve és a bundája tele volt borsóval és répával (valószínűleg finomfőzelék volt) :/ Úgyhogy a kutya konkrétan moslék szagú lett!

Mivel Ő egy nagyobb testű ír szetter, a fürdetése elég nagy feladat. Ezúttal tutira nem úszhattuk meg a dolgot. A probléma, hogy ilyen “balesetek” elég gyakran fordulnak elő és sajnos a bőre is elég érzékeny. Így a napi szintű fürdetés azért elég problémás. Gondolom Neked is van személyes tapasztalatod a témában. Ha esetleg nincsen vagy még kérdéseid vannak ezzel kapcsolatban, akkor ez a cikk Neked szól!
 

Miért fontos a kutya fürdetés?

A rendszeres fürdetés több okból is fontos a kutyák számára. Segít megőrizni a szőrzetük és bőrük egészségét és megszabadítja őket a szőrükön lévő szennyeződésektől. Sőt, segíthet az allergiák vagy bőrbetegségek kezelésében is. A fürdetés lehetőséget ad arra is, hogy ellenőrizd kutyád bőrét és szőrzetét. Így veheted észre, hogy nem mutat-e sérülésre vagy betegségre utaló jeleket. Ezen túl szuperül erősíti a kötődést, miközben minőségi időt tölthettek együtt.

A szabadban tartott kinti kutyákat gyakrabban kell fürdetni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, a koszt és egyéb dolgokat, amelyeket a kinti tartózkodás során felszedhettek. Egy benti kutyát elég ritkábban fürdetni, de a szőrzet és a bőr egészségének megőrzése érdekében még mindig fontos, a rendszeres fürdetés. Amikor készen állsz a fürdetésre, győződj meg róla, hogy minden szükséges kellék kéznél van, hogy a minden flottul menjen.

Kölyökkutya samponos fürdetés

 

A kölyökkutyák fürdetése

A kölyökkutyákat is kell fürdetni! A kicsik négyhetes kortól kaphatják meg az első fürdetésüket, de legkésőbb 8 hetes korban el kell kezdeni a fürdetést, hogy megszokják és ne alakuljon ki bennük félelem a folyamattal kapcsolatban. A kölyökkutyák köztudottan játékosak és aktívak, ezért fontos, hogy a fürdetés alatt is szemmel tartsd őket. Ügyelj arra, hogy ne csússzon és ne essen el, és vigyázz, hogy ne kerüljön víz a szemébe vagy a fülébe. Ne felejtsd azt sem, hogy a kölyköknek rengeteg energiája van, és nem biztos, hogy sokáig nyugton tud maradni. Ezért fontos, hogy felkészülj a fürdetésre és gyorsan haladj.

Hasznosnak találod ezt a cikket? Szerezd meg a teljes tudást most INGYEN!


Kutyakozmetika otthon könyv
 

Add meg e-mail címed és azonnal küldjük Neked a “Tökéletes kutyakozmetika otthon” c. könyvet, melyben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell profin ápolnod kutyusod otthon, legyen bármilyen méretű vagy szőrtípusú kutyád is.

Mit kapsz még, ha most regisztrálsz?

+ Ingyenes RUBOLD Klub tagság
: a klubtagok exkluzív, máshol nem elérhető kedvezményeket kapnak!

+ Ingyenes oktatóanyagok: rendszeres kutyaápolási és kutyaetetési tanácsainkat is elküldjük Neked!

Kérem az ingyenes ajándékokat!Milyen gyakran kell fürdetni a kutyákat?

A kutyafürdetés gyakorisága egyéni igényeitől függ. A bőrallergiás vagy egyéb bőrproblémákkal küzdő kutyákat gyakrabban kell fürdetni akkor, ha bizonyíthatóan szennyeződés okozza az irritációt. A száraz éghajlaton élő vagy nem gyakran koszolódó és lakásban tartott kutyákat ritkábban is elég fürdetni. Jó ökölszabály, hogy egy-két havonta fürdetni kell a kutyát. Az ennél gyakoribb fürdetés bőrszárazsághoz okozhat és lemoshatjuk a bőrön levő természetes zsírokat.

Milyen sampont válassz a kutya fürdetéshez?

 

Mivel fürdesd a kutyád?

Sokan szeretnék megspórolni a kutyasampon beszerzést és normál humán samponnal próbálkoznak a kutyát megfürdetni. Azonban ez nem jó ötlet, mert az emberi sampon nem kutyáknak való, és valójában káros lehet a bőrükre. A kutyák pH-egyensúlya más, mint az embereké, így az emberi sampon felboríthatja ezt az egyensúlyt és bőrirritációt okozhat. Mindig használj kifejezetten kutyák számára készült samponokat, amelyek kíméletesek és nem okoznak irritációt.
 

Hogyan válassz megfelelő kutyasampont?

Egy kutyasampon kiválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy a kutyád igényeihez igazodjon, az Ő igényeit elégítse ki. Vannak olyan kutyusok, akiknek érzékeny a bőre, másoknak nincsenek ilyen problémái. Aztán vannak akiket elég kevesebbszer fürdetni, míg vannak olyanok akiket sűrűbben. Ezek mind-mind befolyásolják a választást.

A benti, kisebb méretű kutyáknak és a kölyökkutyáknak gyakran napi szintű tisztításra van szükségük. Mivel kicsi a termetük minden koszt felszednek és gyorsan koszolódik a szőrük. Pláne, ha olyan hófehér a bundájuk, mint például a bichon-oknak. Ilyenkor kell egy kimondottan napi használatra készített sampon. A RUBOLD kínálatában megtalálhatod a Természetes kímélő kutyasampont ami pontosan ilyen. Ápol, természetes és vegyszermentes. A legjobb választás napi szintű gyengéd tisztításra.

A másik eset a nagyobb testű, inkább kinti kutyák fürdetése. Az ilyen kutyákat problémásabb fürdetni nagy termetük miatt. A gazdiknak túl nagy lelki erőt kell venni a ceremónia előtt, így ez az alkalom csak ritkábban történik meg. Ettől függetlenül az Ő fürdetésük sem maradhat el. Sok nagytestű kinti kutya (vadászkutya vagy munkakkutya) szeret megmártózni a vízben vagy meghempergőzni mindenféle szagos dologban és sárban.

Számukra egy olyan megoldás kell, ami erőteljes. Leszedi a koszt és a szagokat is. Azonban a nagyobb tisztítóerőt nem szeretnénk feláldozni a természetesség oltárán. Erre tökéletes megoldás a RUBOLD természetes mélytisztító sampon. Erős, hatékony és tiszta. Illatos kutyussá változtatja a bűzös kis felfedezőt. Összetevői azonban gyengédek és mentes minden ártó és toxikus vegyszertől.

A harmadik eset az, amikor kutyusod vakarózásra, allergiás bőrre vagy egyéb bőrproblémákra hajlamos. Ez egy speciálisabb eset ugyanis eleve sok termék nem is jöhet szóba neki. Ami biztos, hogy a vegyszeres samponoktól még jobban belobbanhat a bőre, ezért nagyon óvatosnak kell lenned. Ha nálatok ez a helyzet, akkor Nektek ajánljuk a RUBOLD természetes bőrregeneráló kutyasampont. Kimondottan olyan összetevők vannak benne, amik nyugtatják, hűsítik a bőrt és visszaállítják az egészséges egyensúlyt.
 

Hol a legjobb fürdetni a kutyát?

Egyesek úgy vélik, hogy a kutya fürdetése a legjobb ha odakinn zajlik. Mások a kutya fürdetése kérdését a saját fürdőkádjukban vagy zuhanyzójukban oldják meg. Végső soron a legjobb ha a kutya fürdetése ott történik, ahol a legkényelmesebb Neked és kutyusodnak. Olyan helyet érdemes választani, ahol kényelmesen eléred és minden testrészéhez könnyen hozzáférsz. Át kell tudnod samponozni és öblíteni is és a szárításra is sort kell tudnod keríteni. A lényeg, hogy a környezet hőmérséklete megfelelő legyen akkor, amikor a vizes szőrével kiszeded a kádból.
 

Milyen egyéb eszközökre lesz szükséged a fürdetéshez?

Jó ha van egy kutyafürdető kád vagy kisebb kutyusoknál megteszi a mosdókagyló is. Kell egy zuhanyfej illetve pohár vagy kancsó, ha különböző testtájakra csak önteni tudod a vizet. Ne feledkezz el a kutyasamponról, a törölközőről, fürdető szivacsról és egy kis jutalomfalatot is kikészíthetsz, amivel menet közben támogathatod a kitartását. Ezen túl kutyafésű és filcbontó kefe és valamilyen csúszásgátló alátét.

A kutya fürdetése lépésről lépésre

 

A kutya fürdetése lépésről-lépésre
 

Fésülés és filcbontás

Az első lépés a fésülés. Jó ha ilyenkor ki tud potyogni minden nagyobb darab szennyeződés illetve a bunda is lazább lesz és hatékonyabban lehet samponozni. Használj kimondottan filcbontó kefét és szedd szét a csomókat. Lassan és óvatosan dolgozz, hogy ne sértsd meg a kutyád bőrét. Ebben segít, ha a kefének a fogai eleve visszahajlítottak és fájdalommentes kialakítású.
 

A bunda benedvesítése

Ha kifésülted a bundát (közepes vagy hosszú szőr esetén) akkor irány a kád. Célszerű valamilyen csúszásgátló alátétet vagy törölközőt berakni a kád aljára, hogy ne csúszkáljon benne a kutyus. Szép óvatosan kezd el bevizezni a bundáját. A fokozatosság fő szempont. Először csak a lábával kezd és haladj feljebb a testen, hogy legyen ideje hozzászokni a vízhez és a bőre is felvegye a hőmérsékletet. És ha már a hőmérsékletnél járunk: A víz legyen kézmelegtől egy kicsit hidegebb, de semmiképpen se hideg. Folyamatosan jutalmazd a kutyus kitartását valamilyen jutifalattal!
 

Samponos fürdetés

Ha szép lassan bevizezted az egész testét és minden testrészt le tudtál öblíteni, akkor jöhet a sampon. Öntsd egy adagot a bundára és kezd el felhabozni. Célszerű úgy csinálni, hogy területről területre haladsz és fentről lefelé. Mindig egy területet csinálj meg és azután mehetsz tovább a következőre addig, amíg a lábakig el nem érsz. A fejnél légy nagyon óvatos. Se sampon, se víz ne jusson a fülébe, a szemébe, az orrába vagy a szájába. A legjobb, ha a fejtetőtől közelebb nem dolgozol a fejen így elkerülheted a megfolyást.
 

Öblítés

Ha alaposan felhaboztad mindenhol a kutyust és úgy látod, hogy a sampon elvégezte a dolgát és feloldotta a koszt akkor jöhet az öblítés. Szintén kellemes langyos vízzel alaposan öblítsd le a kutya testét. Légy nagyon alapos! Nem maradhat semennyi sampon sem a bundában, mert az filcesedéshez vezethet. Itt is vigyázz a hallójáratokra, a szemre, az orra és a szájra

Kutya fürdetése öblítés

Törölközés

Ha minden koszt és sampont sikerült kiöblíteni jöhet a szárítás első fázisa a törölközés. Jó vastag törölközővel töröld szárazra a kutya testét amennyire csak lehet. Használj több törölközőt, ha egy nem elég. Minél több vizet szedsz föl annál jobb és annál gyorsabban fogsz végezni a szárítással. Tapasztalatom szerint a kutyák a törölközést ugyanis jobban szeretik, mint a szárítógép hangját.

Szárítás

Kutya fürdetése utolsó lépés: a szárítás. Sajnos a törölköző nem fog tudni teljesen száraz bundát varázsolni, így bizony géppel is kell szárítanod. A legprofibb megoldás egy kimondottan erre a célra szánt szárítógép, amit sokszor csapatónak hívnak. Ha neked nincs ilyen géped akkor egy normál hajszárító is megteszi. A lényeg, hogy ne fújjon forró levegőt. Mindenképpen szabályozd be és csak langyosat vagy hideget fújjon. Ha nincs ilyen beállítási lehetőség rajta, akkor az a hajszárító nem lesz jó! Pár perc használat után ugyanis a fűtőszál nagyon túl fog hevülni és túl forró levegőt fog fújni a kutyusod bőrére. Alaposan szárítsd meg a bundáját olyan szárazra amennyire csak tudod.

Kutya fürdetés: szárítás
 

A szárítás után még pár lépés van amit érdemes elvégezni, mint például a fül átnézése és tisztítása, a körmök levágása. Ezekről írtunk egy részletes lépésről lépésre otthoni kutya ápolási útmutatót.
 

Most már láthatod, hogy az otthoni kutyafürdetés nem lehetetlen mutatvány. Egyrészt sokkal olcsóbb, mintha kutyakozmetikushoz vinnéd. Másrészt te irányíthatod a környezetet, és gondoskodhatsz arról, hogy egész idő alatt kényelmesen érezze magát kutyusod. Ha pedig párszor megpróbálkozol vele, egyre nagyobb rutinod lesz. Így egyre jobban fogod élvezni és egyre nagyobb sikerélményed lesz! Szóval hajrá!

 

Ezt olvastad már?

Francia Bulldog ápolása lépésről lépésre

Így fésüld ki a kutyád szőrét fájdalommentesen


 
Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyakozmetika otthon
Az oldal tetejére
Árukereső.hu