Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cane corso - minden amit tudnod kell erről a kutyáról

Szoták László
2022. 06. 09. 09:37:37
Cane corso - minden amit tudnod kell erről a kutyáról
A Cane corso az elmúlt időszak igazi sztárkutyája, sokan választanak magunknak cane-t, ezért elmondhatjuk, hogy egyfajta divat lett nálunk (is) tartása. Azonban nem való mindenkinek, mivel nagy gondozást, megfelelő nevelést és figyelmet igényel. De azok számára, akik hajlandóak időt és energiát áldozni rá, a Cane corso hűséges és szeretetteljes társ lehet. De vajon Neked való a Cane corso? Olvasd végig cikkünket, hogy megtudd a választ!

A Cane corso az elmúlt időszak igazi sztárkutyája, sokan választanak magunknak cane-t, ezért elmondhatjuk, hogy egyfajta divat lett nálunk (is) tartása. Ez a kutyafajta tele van rejtélyekkel, intrikákkal és hűséggel. Azonban nem való mindenkinek, mivel nagy gondozást, megfelelő nevelést és figyelmet igényel. De azok számára, akik hajlandóak időt és energiát áldozni rá, a Cane corso hűséges és szeretetteljes társ lehet. Mivel a nagyobb testű kutyák közé tartozik, mindenképpen biztosítanod kell neki a megfelelő életteret és lehetőséget a mozgásra. Olyan munkakutya akinek feladatot kell adnod, hogy hasznosnak és értékesnek érezze magát. De vajon Neked való a Cane corso? Olvasd végig cikkünket, hogy megtudd a választ!


Igazi őrző-védő kutyafajta: a Cane Corso Italiano
 

A Cane corso kutya története

A fajta származását rejtélyek lengik körül. Egyesek szerint a római Molossus leszármazottai, míg mások szerint a távol-keletről származnak, és kereskedők hozták őket Olaszországba (cane corso italian). Úgy tartják, hogy a Cane Corso a régi római masztiff és a nápolyi masztiff keresztezése. A Cane Corsót Olaszországban vadászatra, birtokőrzésre és marhakutyaként használták.

Az 1990-es évek elején a Cane Corso már majdnem kihalt, de néhány olaszországi tenyésztő azon dolgozott, hogy a fajtát újraéleszthesse. A Cane Corso fajtát 2010-ben ismerte el az Amerikai Kennel Klub. Annyi bizonyos, hogy vadászatra, terelésre és házőrzőként használták őket. Ma is használják őket vadászatra, de családi háziállatként is nagyon népszerűek.

Hasznosnak találod ezt a cikket? Szerezd meg a teljes tudást most INGYEN!


Kutyakozmetika otthon könyv
 

Add meg e-mail címed és azonnal küldjük Neked a “Tökéletes kutyakozmetika otthon” c. könyvet, melyben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell profin ápolnod kutyusod otthon, legyen bármilyen méretű vagy szőrtípusú kutyád is.

Mit kapsz még, ha most regisztrálsz?

+ Ingyenes RUBOLD Klub tagság
: a klubtagok exkluzív, máshol nem elérhető kedvezményeket kapnak!

+ Ingyenes oktatóanyagok: rendszeres kutyaápolási és kutyaetetési tanácsainkat is elküldjük Neked!

Kérem az ingyenes ajándékokat!A Cane corso megjelenése

A kutya nagyon karakteres, erős és izmos testalkata miatt népszerű. A feje viszonylag nagy és téglalap alakú, rövid pofával. A fej valamivel hosszabb, mint amilyen széles, és a pofa felső vonala párhuzamos a koponya felső vonalával. Harapása az egyik legerősebb, ezért előszeretettel használják rendvédelmi célra is. Az olasz rendőrség is őket használja.

A Cane Corso erős, izmos nyakkal rendelkezik, amely enyhén ívelt és a fej felé keskenyedik. A test izmos és szilárd felépítésű, mély mellkassal és jól rugózott bordákkal. A hát egyenes, az ágyék rövid és izmos.

A cane corso kutyafajta széles, erőteljes hátsó lábszárral és jól ívelt lábszárral és csánkkal bír. A lábak nagyok és kerekek, jól ívelt lábujjakkal. A fülek levágottak, a farok pedig dokkolt.

A körmök általában feketék.

Méretét tekintve nagy, és a kutya munkakutyának számít. Tömegük jellemzően 40-50 kg között mozog, de léteznek még ettől is nagyobb példányok. Magasságuk 58-68 cm között van.

A kutya színe fekete, vörös, fakó vagy szürke is lehet.

 

Olasz származású őrző-védő: a tökéletes védelmező impozáns megjelenéssel
 

A fajta jellemzői

A Cane Corso nagytestű, erős kutyafajta, amely hűséges és védelmező tulajdonságairól ismert. Intelligensek és erős munkamorállal rendelkeznek, ami kiváló őrző-védő kutyává teszi őket. Jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal is, feltéve, hogy megfelelően szocializáltak. A Cane Corsóknak sok mozgásra van szükségük, és határozott, de igazságos kiképzést igényelnek.

Mivel nagytestű és izmos kutya, jellemzően nagyon erősek és atletikusak, és gyakran használják munkakutyaként őket. Emellett nagyon hűségesek és védik a családjukat, ami miatt néha agresszívnek tűnhetnek. Jellemzően azonban nem tartoznak a veszélyes kutyafajták közé, és valójában nagyon gyengédek azokkal, akiket ismernek és szeretnek.

Ha egy Cane Corso kutya tartásán gondolkodsz, mindenképpen végezz kutatást és keress egy jó hírű tenyésztőt. Ezeknek a kutyáknak rengeteg mozgásra, kiképzésre és szocializációra van szükségük, ezért nem mindenki számára megfelelőek.

 

Két fajtiszta Cane corso kölyök
 

Hogyan válasszunk Cane corso kölyök kutyát?

A fajtiszta Cane corso kiskutya kiválasztásakor fontos figyelembe venni a kutya energiaszintjét, mivel ez a fajta meglehetősen nagy energiájú lehet. Fontos figyelembe venni a kutya méretét is, mivel elég nagyra nőnek és sok térre van szükségük az egészséges élethez. A kiskutya kiválasztásakor figyelembe kell venni a külső adottságait (pl: szőrtípusát), hogy eldöntsd, képes leszel-e a szükséges ápolás elvégzésére. Ezen kívül mérlegelni kell a kutya temperamentumát is, hogy az összeegyeztethető-e a tiéddel.

 

A Cane corso fajta jellemző beteségei

Sajnos ennek a fajtának is vannak visszatérő egészségügyi problémái és a fajtára jellemző betegségek.

A könyök- és csípődiszplázia gyakori probléma a kutyáknál, és ez alól a Cane Corso sem kivétel. Bár a diszplázia önmagában nem mindig fájdalmas, az élet későbbi szakaszában ízületi gyulladáshoz és egyéb ízületi problémákhoz vezethet. Ha egy Cane Corso tartását fontolgatod, mindenképpen kérdezd meg a tenyésztőt a kutya szüleiről és nagyszüleiről, és arról, hogy diagnosztizáltak-e náluk diszpláziát. A Cane Corso egészséges testsúlyának megtartása is fontos, mivel az elhízás súlyosbíthatja a betegséget és további fájdalmat okozhat neki.

A Cane Corso kutya számos szívbetegségre hajlamos. A leggyakoribbak közé tartozik a pulmonális szűkület, az aorta szűkület és a szubaorta szűkület. Ezek a betegségek végzetesek lehetnek, ezért fontos, hogy tisztában kerülj velük, és rendszeresen vizsgáltasd meg kutyád állatorvossal. A kutya szívbetegség jelei gyakran apróságnak tűnnek, de könnyen észrevehetők. Ha azt veszed észre, hogy kutyád köhög, letargikus, légzési nehézségei vannak, vagy esetleg elájul, ezek súlyos szívbetegség jelei lehetnek. Azonnal vidd kutyád állatorvoshoz, ha ezen jelek bármelyikét észleled.

A cane corso kutya szeme gyakran érzékeny. Ez egy másik terület, amelyet figyelembe kell venni a fajta választásakor. A corso szeme nagyon érzékeny a fényre, és nagyon sérülékeny. Fontos, hogy a szem környékét mindig tisztán tartsd és óvd a kutyát a huzattól.

A bőrük is nagyon érzékeny, ezért fontos a figyelem és a rendszeres ápolás, hogy elkerülhesd a bőrproblémákat. Kisebb csípésekre, sebekre és karcolásokra használj organikus ápláló balzsamot, hogy elősegítsd a sebek gyógyulását, csökkentsd a viszketést és elősegítsd a gyorsabb regenerációt.

Szintén gyakori betegség az epilepszia ennél a kutya fajtánál. A kutyaepilepszia a kutyákat érintő neurológiai rendellenesség. Ismétlődő rohamokkal jellemezhető, és az érintett kutyák számára megterhelő lehet. A kutyaepilepszia nem gyógyítható, de a kezelés segíthet a rohamok ellenőrzésében és az érintett kutyák életminőségének javításában.

Mennyi ideig élnek a cane corsók? Nos, a várható élettartama 9-12 év hasonlóan több más nagytestű kutyához.

 

Cane corso: egy fajtatiszta őrző védő munkakutyának megfelelő etetésre van szüksége
 

A Cane corso kutya táplálása

Mivel nagytestű, izmos kutyáról beszélünk, ők kimondottan sok mozgást igényelnek. A jó minőségű étrend ennek a kutyafajtának különösen fontos! Ez magas fehérjetartalmat és mérsékelt zsírtartalmat jelent. Ez a fajta nem érzi jól magát magas szénhidráttartalmú étrenddel.

A nyers etetés az egyik lehetséges módja annak, hogy kutyád egészséges és erős maradjon. A nyers azaz BARF etetés lényege, hogy olyan étrendet adj, amely húsból, csontokból, belsőségekből és zöldségekből áll. Ezt a fajta étrendet a kutya ősei a vadonban fogyasztották régen is. Ez egy természetesebb étrend a kutyák számára, és számos előnnyel járhat. A BARF-diéta segíthet a Cane Corso kutyának is az egészséges testsúly megtartásában, az egészséges bőrben és szőrzetben, valamint a több energiában. Sok nyers etetéssel táplált Cane gazdája mondja azt, hogy ilyen táplálás mellett kutyája egyáltalán nem vedlik. hm... Meggondolandó!

Azonban a BARF etetésnek is meg vannak a veszélyei. Ha nem szeretnéd nyers etetéssel megoldani cane-d táplálását, akkor viszont válassz egy prémium minőségű tápot. Ennek legyen magas a fehérje tartalma és alacsony szénhidrát tartalma. Ezen kívül benne kell, hogy legyen minden egyéb szükséges nyomelem, vitamin és tápanyag.

 

Nevelése és igényei

A cane corso kutya mozgásigénye hatalmas. A mozgás fontos mind a fizikai, mind a mentális egészsége szempontjából. Alapból szükséges a rendszeres napi séta. Mindenképpen szükség lesz egy biztonságos kertre, ahol futkározhat és játszhat, a lakás biztosan nem megfelelő ennek a fajtának. A séta mellé kelleni fog valamilyen erőteljesebb tevékenység is, például kutyasportokban való részvétel. Elegendő mozgás nélkül a cane corso frusztrálttá és destruktívvá válhat!

Ez a nagytestű kutya kimondottan erős, és a kiképzés során határozott kézre van szüksége. Ugyanakkor nagyon intelligensek is, és ha egyszer megértik, hogy mit vársz el tőlük, boldogan teljesítik a követelményeket. Kimondottan ember központú kutyák.

A cane corso intelligens fajta, és gyorsan tanul, de makacs és akaratos is lehet, ha nem kapja meg a megfelelő kiképzést és vezetést. Fontos, hogy a kiképzést és a szocializálást korán kezd el, és hogy következetes, határozott és igazságos legyen a hozzáállásod. Ez a fajta jól reagál a pozitív megerősítési technikákra, például az ételjutalomra. Mindenképpen szakszerű kiképzést igényel ahhoz, hogy hűséges és együttműködő társad legyen.

 

Cane corso ápolása: nem is olyan nehéz feladat, ha tudod hogyan kell
 

Cane corso ápolása

Ennek a fajtának az ápolása sem nehéz feladat, de méretük miatt időigényes folyamat lehet. Nem szükséges velük állandóan kutyakozmetikushoz szaladgálni, az ápolást Te magad is meg tudod csinálni, ha tudod hogyan kell. Ebben segítünk most Neked!

A szőrzet ápolása

A Cane Corso szőrzete rövid és nagyon tömör aljszőrzet nélküli, mely fésüléssel könnyen karbantartható. Így tudod eltávolítani az elhalt szőrszálakat, hogy egészségesen tartsd a bundáját. Azt meg kell jegyezni, hogy a bundájuk alapvetően nem vedlik sokat és kevés gondoskodát igényel. Szezonálisan azonban előjöhet erőteljesebb vedlés, amikor szükség lehet a fésülésre.

Erre a célra kimondottan rövid szőrű kutyáknak való fésüt ajánljuk amivel hatékonyan és gyorsan el lehet távolítani az elhalt szőrt. Ezzel a fésűvel haladj testrészről testrészre és mindig a szőr növekedési irányába fésülj. Ha a fésű megtelik szőrrel, csak nyomd meg a szőrkivető gombot és szabadulj meg az összegyűlt feleslegtől.

Hogyan kell ezt pontosan csinálni? Olvasd el részletes cikkünket a rövid szőr fésüléséről itt.

Fürdetés

Fürdetni maximum kéthetente egyszer érdemes, illetve akkor szükséges, ha valami kis baleset történt például megfürdött a sárban vagy meghempergőzött valami bűzös koszos dologban. Mivel bőrük gyakran érzékeny mindenképpen natúr érzékeny bőrre kifejlesztett sampont ajánlatos használni. Nagy testmérete miatt a fürdetés nehéz feladat lehet.

Fürdetés előtt találd ki hol fogod végezni a műveletet, készítsd elő a szükséges kellékeket és kérj segítséget valakitől a mozgatáshoz illetve akkor ha nem tudod egy helyben tartani amíg fürdetsz. Tehát használj megfelelő sampont, habozd fel jól és öblítsd le alaposan hogy ne maradjon semmilyen sampon maradék a szőrében. Ezután alaposan száríts és ne felejtsd el megjutalmazni a hősies munkájáért immáron tiszta és illatos barátodat.

Szeretnél többet megtudni a fürdetésről? Itt egy részletes útmutató arról, hogyan kell kutyádat fürdetni otthon.

Körömvágás

A kutya körmöket rendszeresen vágni kell, mert folyamatosan nőnek. Ha betonon van tartva a kutya akkor az segíthet a természetes kopásban, de akkor is érdemes rendszeresen ellenőrizni és kutya karomvágó ollóval a megfelelő méretre hozni.

A vágáskor vigyázz arra, hogy ne vágj bele az élő részbe, mert az csúnya vérzést okozhat. Ha félsz attól, hogy nem fog egyedül menni, akkor vidd el egy kutyakozmetikushoz aki profin meg tudja ezt oldani. Ha látod, hogy miként kell csinálni már lehet, hogy Te is kedvet kapsz hozzá. :)

Fültisztítás

A füleket is rendszeresen kell ellenőrizni és tisztítani a fertőzések megelőzése érdekében. Tudtad, hogy a legtöbb kórokozó a kutyák fülén át jut be a szervezetükbe? Ne adj nekik esélyt! Tarts tisztán kutyád fülét! Főleg akkor fontos a fültisztítás, ha a fejét kosz érte vagy megfürdött a tóban valahol.

Használj kímélő, természetes fültisztító oldatot ami vegyszermentes, és alkalmas a napi szintű használatra. Ezzel töröld ki a hallójáratokat. A cél hogy kijöjjön minden zsír és lerakódás, ami a baktériumok és egyéb kórokozók melegágya lehet. Ha végeztél mindig szárítsd ki teljesen a hallójáratot, mert a nedvesség kedvez a baktériumok és vírusok elszaporodásának.

Ha esetleg nem vagy benne biztos hogy kell ezt csinálni, ne aggódj! Segítünk. Olvasd el cikkünket arról, hogyan kell a kutya fülét tisztítani otthon biztonságosan.


Cane corso italiano: Kinek való ez az őrző-védő kutya?
 

Kinek ajánlott a Cane corso kutyafajta választása?

Ha nagytestű, hűséges és védelmező kutyát keresel, a Cane Corso lehet a megfelelő fajta a Számodra. A Cane corso kiváló választás családi kutyának, hisz imádja az embereket és a családját. Hihetetlenül hűségesek és védelmezőek, és az életük árán is őrzik az otthonodat és a családodat. Emellett nagyon intelligensek és jól képezhetőek. Megfelelő kiképzéssel és szocializációval remekül kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal.

Neked is ideális társ lehet, ha megfelelően tudod szocializáni és megadod a szükségleteit. Fontos azonban, hogy el tudd magad ismertetni falkavezérként. Ha a kutyád felnéz rád akkor tudja, hogy biztonságban élhet. Azonban, ha az energiáit nem tudod elvezetni, akkor óriási ereje és hatalmas harapása kimondott problémákat tud okozni, így kezdő és tapasztalatlan kutyásoknak nem igazán ajánlott.


Ezt olvastad már?

Leggyakoribb kutya bőrbetegségek képekkel

Francia Bulldog ápolása lépésről-lépésre

Így fésüld ki a kutyád szőrét fájdalommentesen

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyafajták
Az oldal tetejére