Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Border collie - tényleg a legokosabb kutyafajta?

Szoták László
2022. 06. 18. 10:08:18
Border collie - tényleg a legokosabb kutyafajta?
Intelligens és energikus. Hűséges és védelmezi a családját és jól bánik a gyerekekkel is. Közepes méretű izmos kutya, közepes vagy hosszú szőrzettel. A Border collie-t tartják a legokosabb kutyafajtának, hisz jól képezhető és népszerű munkakutya. Kedvet kaptál ehhez a fajtához? Akkor olvass tovább, hogy megismerd jellemzőit, megjelenését, táplálkozási igényeit és ápolását lépésről-lépésre. Vajon neked való ez a kis energiabomba?

A border collie intelligens és energikus fajta. Hűségesek és védelmezik a családjukat, és jól bánnak a gyerekekkel is. Sok mozgásra és stimulációra van szükségük, ezért nem a legjobb fajta olyan emberek számára, akik nem aktívak. És, hogy hűségesek-e a Border Collie kutyák? Ó, igen! A Border collie kutyák kimondottan hűségesnek és ragaszkodónak számítanak. Arra tenyésztették ki őket, hogy szorosan együttműködjenek az emberrel, és erős terelőösztönükről ismertek. A Border collie-k intelligensek és jól képezhetőek, ezért népszerű munkakutyák. Kedvet kaptál ehhez a fajtához? Akkor olvass tovább, hogy megismerd jellemzőit, megjelenését, táplálkozási igényeit és ápolását lépésről-lépésre.

A border collie szót először 1915-ben az International Sheep Dog Society ügyvezetője használta.

 

A kutya eredete

A Border collie kutya neve onnan ered, hogy eredetileg az Anglia és Skócia közötti határvidéken tenyésztették. Tehát feltehetően az Egyesült Királyság angol-skót határvidékéről származik. A Border collie szót konkrétan 1915-ben az International Sheep Dog Society ügyvezetője James Reid használta első ízben.

A Border collie a brit szigeteken, különösen a skót határvidéken élő collie-k leszármazottja. A fajtát több mint 200 éve ismerik. Ez egy terelőkutya, melyet farmokon való munkára tenyésztettek ki: a skót határok zord terepén történő juhpásztorkodásra fejlesztették ki, és eredetileg skót juhászkutyaként ismerték.


Hasznosnak találod ezt a cikket? Szerezd meg a teljes tudást most INGYEN!


Kutyakozmetika otthon könyv
 

Add meg e-mail címed és azonnal küldjük Neked a “Tökéletes kutyakozmetika otthon” c. könyvet, melyben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell profin ápolnod kutyusod otthon, legyen bármilyen méretű vagy szőrtípusú kutyád is.

Mit kapsz még, ha most regisztrálsz?

+ Ingyenes RUBOLD Klub tagság
: a klubtagok exkluzív, máshol nem elérhető kedvezményeket kapnak!

+ Ingyenes oktatóanyagok: rendszeres kutyaápolási és kutyaetetési tanácsainkat is elküldjük Neked!

Kérem az ingyenes ajándékokat!Minden Border collie egy kutya fajtától származik, akit Old Hemp-nek hívtak és közel 200 utódja született. Az 1800-as évek végén a border collie-t bevezették az Egyesült Államokba, ahol gyorsan népszerűvé vált terelőképessége miatt.

A Border colliekat ma is használják munkakutyaként ezért sokszor fordul elő farmokon, de népszerű családi háziállatokká is váltak. Ez a kutya intelligenciájáról és idomíthatóságáról ismert. A border collie-k is nagyon aktív kutyák, és sok mozgást igényelnek.

Ez a munkakutya agilitásáról, intelligenciájáról és engedelmességéről ismert.


Minden ma ismert border collie őse az Old Hemp
 

A Border collie megjelenése

Közepes méretű izmos kutya, közepes vagy hosszú szőrzettel. A szőrzet általában fekete fehér, de lehet vörös-fehér, merle vagy csokibarna is. A szőrzet közepes hosszúságú, és lehet durva vagy sima, a legtöbb kutyának mindkét szőrtípus keveréke. A szőrzet a nyak és a mellkas körül a legsűrűbb. A fej közepes méretű, széles homlokkal, a fülek pedig közepes méretűek, és lehetnek felállóak vagy lógóak.

A szemek mandula alakúak, és lehetnek barnák vagy kékek. A farok közepes hosszúságú, és lehet egyenes vagy göndör.

Mérete és súlya változó, magassága 55 cm és 60 cm között van és súlyuk általában 13 - 20 kg körüli.


A border collie tulajdonságai
 

A fajta tulajdonságai

A Border Collie mozgásigénye az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, amikor erről a fajtáról gondolkodunk. Ezek nagy energiájú, terelő kutyák, amelyeknek sok helyre van szükségük a futáshoz, és rengeteg olyan dologra, ami leköti a figyelmüket. A hátsó udvarban vagy házban magára hagyott border collie valószínűleg unatkozni fog és destruktívvá válik. Ha lakásban élsz vagy kicsi udvarral rendelkezel, ez a kutya valószínűleg nem neked való.

Tehát a border collie aktív és energikus kutya, amely sok mozgást igényel és emellett nagyon intelligens. Jól tud alkalmazkodni, jól képezhető és imádja a gazdáját.

A border collie-k nagyszerű társak és munkakutyák akiknek sok fizikai és mentális stimulációra van szüksége. Mindenképpen adj neki elég munkát, hisz egy terelő kutya, és egész napos munkára tenyésztették őt.

Ennek biztosítására jó módszer a napi séták, futások, agility tréningek és terelési / engedelmességi feladatok.

Különösen jól képezhető hiszen az egyik legokosabb kutyafajta, átlagon felüli intelligenciájának köszönhetően. Villámgyorsan tanul és ösztönösen jó a térérzékelése és mozgása, ami a tereléshez kimondottan fontos. Nem lehet túlterherhelni feladatokkal, bármilyen nehéz vagy összetett feladattal megbírkóznak. Sőt szinte igénylik az erős agyi munkát.


Border Collie kölyök kutya
 

Hogyan válasszunk Border collie kölyök kutyát?

Amikor Border Collie kiskutyát keresel, fontos, hogy olyan jó hírű tenyésztőt találj, aki tájékoztatást tud adni a kiskutya szüleiről és a fajta egészségi állapotáról. Kérd továbbá a kiskutya egészségügyi dokumentációjának megtekintését és a saját állatorvossal való kiértékelést. A legtöbb fajtára jellemző betegséget ugyanis ma már jól ki lehet szűrni. Az is fontos, hogy a Border Collie kölyökkutyát minél hamarabb szocializáld és kiképezd.

 

Mit jelent a kutya szocializáció?

A kutyaszocializáció az a folyamat, amelynek során a kutya hozzászokik más emberek és állatok közelségéhez. Fontos, hogy minél korábban elkezd a Border Collie szocializálását, hogy magabiztos és kiegyensúlyozott kutyává nőjön fel. A Border collie szocializálásának számos módja van, például ha elviszed a kutyaparkba, beíratod kutyakiképző tanfolyamra, vagy akár csak sétálni viszed a környéken.


Border collie - akár 16 évig is élnek
 

A Border collie fajta egészsége és jellemző betegségek

A Border collie kutyák átlagos élettartama 12-13 év, bár egyesek 15 vagy akár 16 évig is élhetnek. Viszonylag egészséges kutyák, de mint minden fajtának, sajnos nekik is vannak jellemző betegségeik és egészségügyi problémák, amik gyakrabban fordulnak elő.

 

Csípőízületi diszplázia

Ez egy olyan állapot, amely gyakran fordul elő nagytestű kutyáknál, de a Border Collie-kat is érintheti. Ez a csípőízület rendellenessége, amely fájdalmat és sántaságot okozhat. A kezelési lehetőségek közé tartozik a testsúlyszabályozás, a testmozgás módosítása, a gyógyszeres kezelés és a műtét.

 

Könyökízületi diszplázia

A könyökdiszplázia a Border Collie-k gyakori betegsége, amely a könyökízületet érinti. Az állapotot a könyökízület rendellenessége okozza, ami fájdalomhoz, sántasághoz és ízületi gyulladáshoz vezethet. A könyökdiszpláziát gyakran röntgenfelvételekkel diagnosztizálják, a kezelés pedig általában műtétet jelent a rendellenesség kijavítására.

 

Collie szemanomália

A collie szemmánia (CEM) egy olyan szembetegség, amely néhány Border collie-t érinthet. Ez egy veleszületett, örökletes állapot, amely a szülőktől a kölyökre száll. A CEM számos különböző szemproblémát okozhat, beleértve a vakságot is.

 

Progresszív retina atrófia

A progresszív retina atrófia (PRA) egy olyan szembetegség, amely vaksághoz vezet. A PRA-t a retina, azaz a szem hátsó részén található fényérzékeny szövetréteg károsodása okozza. A Border collie-k hajlamosak a PRA egy formájára, az úgynevezett terhelés okozta összeomlásra (EIC). Az EIC egy genetikai betegség, amely a mozgáshoz használt izmok leépülését okozza.

 

Szürkehályog

A szürkehályog a kutyáknál sajnos gyakori állapot, amely látásromlást okozhat. A kezelési lehetőségek közé tartozik a szürkehályog eltávolítására irányuló műtét vagy a látás javítására szolgáló lencse beültetése.


A border collie etetése
 

A kutya táplálkozása

A Border collie egy rendkívül aktív kutyafajta, amely sok mozgást és egészséges étrendet igényel ahhoz, hogy formában maradjon. Amikor a Border collie etetésére kerül sor, meg kell győződnöd arról, hogy megfelelő táplálékot adsz neki, amelyre szüksége van ahhoz, hogy egészséges és aktív maradjon.

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan táplálhatod egészségesen Border collie kutyádat:

Az egyik lehetőség, hogy találj egy jó minőségű száraz kutyaeledelt, amelyet kifejezetten aktív kutyák számára terveztek. Ez az eledel biztosítja a kutyának azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy egészséges és fitt maradjon.

Táplálékát érdemes kiegészítened egy kis friss, főtt természetes alapanyagokkal is: pl. párolt zöldségekkel. Azonban nincsen szükségük túl sok zöldségre és rostra. Fontos, hogy a táplálkozásának nagy részét a megfelelő mennyiségű fehérjék tegyék ki.

Vannak, akik a nyers etetésre esküsznek, és úgy vélik, hogy a BARF-táplálás a legtökéletesebb étrend a Border collie számára. Úgy vélik, hogy ez a fajta étrend lehetővé teszi, hogy a kutya minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson, és hogy ez a legegészségesebb módja a táplálásnak.

A BARF-táplálás egy olyan etetési módszer, amely nyers, feldolgozatlan alapanyagokból áll. Ezt a fajta táplálékot természetesebbnek és táplálóbbnak tartják a háziállatok számára, és egyre népszerűbbé válik a kisállattartók körében.

A BARF a "Bones and Raw Food" vagy "Biológiailag megfelelő nyers táplálék" rövidítése. Ez egyfajta nyers étrend kutyák számára, amely húsból, csontokból, szervekből és egyéb természetes összetevőkből áll. A BARF azon a feltevésen alapul, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai, és ezért olyan étrendet kell fogyasztaniuk, amely hasonló ahhoz, amit a vadon élő őseik ettek. A BARF hívei úgy vélik, hogy ez a fajta étrend egészségesebb a kutyák számára, mint a boltokban általában kapható feldolgozott, kereskedelmi kutyatápok.

Bármely etetési mód mellett is teszed le a voksod, fontos, hogy csak teljes értékű fehérjében gazdag és lehetőség szerint természetes eredetű, minőségi táplálékot válassz.


A Border collie munka közben
 

A Border collie nevelése és igényei

A Border collie intelligens kutya, mely könnyen unatkozik, ha nincs feladata. Ezért olyan gazdára van szüksége, aki hajlandó időt szánni arra, hogy kutyáját szellemileg és fizikailag is kihívások elé állítsa. A Border collie munkakutya, és szüksége van sok feladatra.

 

Milyen feladatokkal lehet teljes az élete?

 

Terelés

Számos fajta létezik, amely alkalmas pásztorkodásra, de a Border collie-t széles körben a legjobbnak tartják. Hihetetlenül intelligens és atletikus és ösztönösen terelgeti más kutyákat és sokszor az embereket is. :)

 

Agility

Az agility egy olyan sport, amelyben a kutyavezető a kutyát egy akadálypályán keresztül irányítja egy versenyben, ahol az idő és a pontosság a tét. Az akadálypálya számos különböző akadályból áll, köztük ugrásokból, alagutakból, szövött rudakból és kontaktakadályokból. A Border collie magas intelligenciája és természetes atletikussága miatt ideális fajta az agility-re. Gyorsan tanulnak, és képesek pontosan követni a kutyavezetőjük parancsait. Megfelelő kiképzéssel és kondicionálással a Border collie kiválóan szerepelhet az agility-versenyeken.

 

Engedelmesség

Az engedelmességi kiképzés az a folyamat, amelynek során megtanítjuk a kutyát, hogy reagáljon a parancsokra. A Border collie-k intelligens kutyák, és gyorsan tanulnak, de következetesen kell őket képezni. Kezd az olyan alapvető parancsok megtanításával, mint az ül, a marad vagy fekszik. Ha a kutya ezeket már elsajátította, áttérhetsz a haladóbb parancsokra. A kiképzésnek neked, és a kutya számára is szórakoztatónak kell lenni, ezért ügyelj arra, hogy dícsérd és jutalmazd a kutyát a jó viselkedésért.

A Border collie-t minél korábban érdemes kutyaiskolába kell vinni, hogy szocializálódjon más kutyákkal és emberekkel.

Munka nélkül a Border collie rombolóvá válhat. A potenciális tulajdonosoknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy a kutya nagy energiájú, amelynek sok mozgásra van szüksége. A napi séta vagy futás elengedhetetlen.


A Border collie ápolása
 

A Border collie ápolása

A Border collie szőrzete időjárásálló, sűrű és közepes hosszúságú. A külső szőrzet durvább és hosszabb, mint az aljszőrzet, amely puha és sűrű. A szőrzete bármilyen színű (leggyakoribb a fekete fehér) vagy színkombinációjú lehet, fehér jegyekkel vagy anélkül.

 

A Border collie szőrének fésülése

A Border collie-kat legalább hetente egyszer ki kell kefélni, hogy megelőzzük az erőteljes vedlést és az összegubancolódást. A kefézést a fejtetőn kezd, és haladj lefelé a test mentén. Ügyelj arra, hogy megfelelő kutyakefét használj ami alkalmas az aljszőr kiszedésére és ami mégsem sérti meg a bőrt a gyakori fésülés ellenére sem. Erre tökléletes megoldás a Fur Perfection kutyakefe, ami kimondottan aljszőrzettel rendelkező filcesedére hajlamos bundához tökéletes:
A legjobb kutyakefe Border collie kutyáknak

 

A Border collie fürdetése

Mivel közepes testű kutyáról van szó fürdetése viszonylag könnyű. Nem kell őket túl gyakran fürdetni. Általános szabály az, hogy négy-hat hetente kell fürdetni őket. A Border Collie fürdetésekor ügyeljünk arra, hogy kímélő és természetes sampont használjunk. Illetve mindig kerüljük el, hogy víz kerüljön a fülükbe vagy a szemükbe. Ügyelj arra is, hogy az összes sampont kiöblítsd a szőrzetből fürdetés után. Szárítógéppel és törölközővel is szárítsd meg a bundáját amennyire csak lehet. Mivel a bunda vastag és többrétegű, a szárítás idő és munkaigényes faladat.
Ajánlott sampon Border collie fürdetéséhez

 

Körömvágás

A körömvágás a megfelelő eszközökkel otthon is elvégezhető, vagy egy profi kutyakozmetikus által. A körmöket 4-6 hetente kell levágni, hogy megelőzzük a túlnövekedést, ami kellemetlenséget okozhat a kutyának.

 

Fültisztítás

A Border collie-knak hosszú és lógó fülei vannak, melyek hajlamosak a szennyeződésre és a kosz felhalmozódására. Ez fülgyulladáshoz vezethet, ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a kutya fülét. Ezt te is megteheted otthon egy természetes és kímélő kutya fültisztító folyadékkal és némi vattapamaccsal. A folyadékot öntsd a vattakorongra és helyezd a korongot a kutya fülébe. Masszírozd a fül tövét egy percig és vedd ki a korongot vagy vattapamacsot. Soha nem nyomd olyan mélyre a vattákat, ahonnan már nem tudod kivenni. Szükség esetén használj újabb vattát. Amikor már tiszták a vattapamacsok, amiket kiveszel a fülből eljöhet a szárítás ideje. Mindig egy száraz vattával itasd föl a nedvességet a fülből. Ismételd meg a folyamatot a másik fülön is.
Ezt a fültisztítót ajánljuk a Border collie kutyák fültisztítására


A Border collie szuper családi kutya lehet megfelelő környezetben
 

Kinek való a Border collie kutyafajta?

A kimondottan munkavonalból származó Border collie-k tartása sok munkával és mozgatással járó feladat. Kezdő kutyásoknak nem való egy ilyen kutya, mert nagyon sok elfoglaltságot jelent tartása és sok elkötelezettséget. Az ilyen vonalból származó kutyákkal egész nap lenni kell, feladatot adni neki és kielégíteni munkavégzési igényét.

Inkább tapasztaltabb és mozgékonyabb családoknak és gazdiknak ajánljuk, akik aktív életet élnek és nem riadnak meg a kihívástól amit a tartása jelent. Akik viszont ilyenek, azok egy szerető, együttműködő és intelligens társat kapnak akivel mindig élmény az együtt töltött idő.

 

Ezt olvastad már?

Biewer Yorkie fajtabemutató

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyafajták
Az oldal tetejére